Ministarstvu trebalo više od mjesec dana da javnost obavijesti da ne smije jesti Konzumovu K plus tunu



KRAJEM prošlog tjedna Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja naredilo je povlačenje i opoziv Konzumove K plus tune koja se prodaje pod oznakom "Tunj komadi u ulju - K plus", 95 g označenog: "najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015", te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland uvoznika Konzum d.d. U obavijesti Ministarstva navodi se da je proizvod rizičan za zdravlje potrošača zbog povišene koncentracije histamina.

Nekoliko sati kasnije Konzum je priopćio kako su već početkom ožujka imali prve informacije od nadležnih službi te da su odmah preventivno povukli cijelu seriju navedenog proizvoda K plus tunja u ulju kojima rok istječe u svibnju 2015. Tvrdili su da se navedena tuna nije nalazila niti se nalazi u prodaji.

"Sumnja oko neispravnosti proizvoda pojavila se u ožujku"

No, da Konzum nije, kako sam tvrdi, povukao tunu opasnu za zdravlje potrošača, ista bi se više od mjesec dana nesmetano prodavala na njihovim policama - unatoč opasnosti po zdravlje potrošača. Kako je to moguće pitali smo Ministarstvo poljoprivrede koje nam je potvrdilo da se u ožujku pojavila sumnja oko neispravnosti proizvoda, ali da se nakon toga postupalo u skladu s procedurama i odredbama Zakona o hrani.


"U ožujku se pojavila sumnja da se u prometu nalazi zdravstveno neispravna hrana – Tunj komadi u ulju – K plus, 95g. označen: najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015, te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland (uvoznik KONZUM d.d.). Zakonom o hrani i Zakonom o sanitarnoj inspekciji utvrđene su odredbe i procedure po kojima se postupa u takvim slučajevima", odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Čekalo se mjesec dana na odluku o povlačenju proizvoda

Na pitanje zašto se čekalo više od mjesec dana da se javnost obavijesti o zdravstveno neispravnom proizvodu u Ministarstvu kažu da su morali uzeti uzorke proizvoda te su po dobivanju rezultata izradili inicijalnu procjenu rizika temeljem čega je donesena odluka o hitnom opozivu K plus tunjevine.

"U cilju utvrđivanja zdravstvene ispravnosti sumnjivog proizvoda, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi uzela je uzorke proizvoda Tunj komadi u ulju – K plus, 95g, te je po dobivanju rezultata Hrvatska agencija za hranu izradila inicijalnu procjenu rizika. S obzirom da je njome utvrđeno da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dostavilo je Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi hitnu obavijest s preporukom o povlačenju i opozivu sporne šarže proizvoda. Sanitarna inspekcija donijela je rješenje o hitnom opozivu i povlačenju svih zdravstveno neispravnih proizvoda s tržišta  "Tunj komadi u ulju K plus, 95g", od strane Konzuma. S obzirom da se radi o riziku za zdravlje potrošača, Konzum je proveo i dodatne mjere – uzeti su uzorci drugih šarži te su svi nalazi bili zadovoljavajući", stoji u odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva poljoprivrede.

Agrokor šuti

U Agrokoru ne žele odgovarati na pitanja o spornoj tunjevini. Iako smo naše upite poslali još prošlog tjedna, o tome se ne žele izjašnjavati pa smo tako ostali bez odgovora na pitanje o nabavci sporne tunjevine, kao i na pitanje kada se zapravo sporni proizvod testirao.

Ministarstvo poljoprivrede o testiranju hranu prilikom uvoza

"Prilikom uvoza pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla u Republiku Hrvatsku, uzimaju se uzorci prema godišnjem monitoring planu za pošiljke iz uvoza. Budući da nije moguće pretražiti sve pošiljke na sve parametre, monitoring plan izrađuje se temeljem zahtjeva važećih propisa o higijeni hrane životinjskog podrijetla kao i rezultatima analiza provedenih u prethodnim godinama. U 2010. godini provodile su se analize riba i proizvoda ribarstva iz uvoza na histamin s negativnim rezultatima. U slučaju pozitivnog nalaza pretražene pošiljke se ili vraćaju u zemlju podrijetla ili se neškodljivo uništavaju te se provodi pojačani nadzor sljedećih 10 pošiljaka iz objekta podrijetla što uključuje uzimanje uzoraka i njihovu analizu na sve rizične parametre.", odgovorili su nam u pisanom obliku iz MInistarstva poljoprivrede na pitanje o testiranju hrane prilikom uvoza.

Pročitajte više