Ministra Čobankovića dobro nasmijalo pitanje o Đakovštini: Zašto bih ja znao gdje je žito?

"PA ZAŠTO bih ja trebao znati gdje je nestalo žito iz Đakovštine. Kakve bi, po vama, Ministarstvo poljoprivrede trebalo imati informacije?", rekao je kroz smijeh ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković kada smo ga danas nakon sastanka s poljoprivrednicima upitali imali li njegovo ministarstvo nova saznanja o nestalom žitu iz Đakovštine.

Šteta od 50 milijuna kuna

Podsjetimo, šteta nastala krađom žita iz silosa Đakovštine iznosi 22 milijuna kuna, a ukupno je ukradeno 26 tisuća tona žita. Na sjednici Vlade prije dva tjedna zaključeno je kako je ukupna šteta na kraju 50 milijuna kuna jer su seljaci obeštećeni s 18.000 tona pšenice iz robnih zaliha Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede pozivalo je jesenas seljake da pohrane žito.

Protiv direktora Đakovštine u stečaju Mije Matića i člana uprave Paška Gašpara otvorena je istraga zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava, no Ministarstvo poljoprivrede u danima kada se za seljake rasteže svaka lipa i kuna nema ama baš nikakvih podataka, a čini se ni viziju gdje je žito moglo završiti. Umjesto toga, odriješili su državnu kasu i lopovluk pokrili robnim rezervama.

Kad treba, Čobanković kao Kalmeta, nema pojma o resoru

"Znate da je sve na policiji i da se vodi istraga? Ona institucija koja je nadležna da otkrije gdje je nestalo žito, neka odradi svoj posao. Istragu provodi policija, a ne Ministarstvo poljoprivrede. Zašto bismo mi znali gdje je nestalo žito, neka oni odrade posao", rekao je Čobanković kojem je i dalje pitanje oko žita vrlo smiješno.

Podsjetimo kako je Index ekskluzivno objavio neslužbenu informaciju da su u Agrokoru kupovali žito iz Đakovštine, a navodno nisu znali da je riječ o pohranjenom žitu seljaka, ni o robnim rezervama, i to po "dumping" cijeni od 1,1 kunu. Taj podatak iz Agrokora do danas nam nije potvrđen, ali ni opovrgnut. Kada smo ministra Čobankovića upitali je li mu poznat tijek istrage te da se ispituje Agrokor oko nestalog žita, resorni ministar se potpuno zbunio, jer čini se da se ipak odjednom sjetio da zna kako se istraga odvija.

Zamuckivanje o Agrokoru: Nije točno, mislim da nije, ovaj, ne znam

"To nije točno!", rekao je Čobanković na prvu odrješito, a kada smo ga upitali je li ikada čuo za taj podatak, ponovno se zbunio.

"To ja ne znam. Zapravo, mislim da nije točno. Neću tvrditi decidirano da nije, ali to su zapravo naklapanja", rekao je Čobanković na kraju.

No čini se da ni njegovo ministarstvo nije bez grijeha u cijeloj priči oko Đakovštine. Državna inspekcija Ministarstva poljoprivrede tek je u siječnju utvrdila kako je stanje nepravilno, dok je, po njima, stanje u prosincu "bilo uredno". Policijska istraga za sada je nepobitno utvrdila kako su članovi Uprave tvrtke Đakovština organizirali preradu žitarica iz robnih rezervi u pogonima poduzeća te njihovu prodaju na tržištu. Tako su na ilegalan način proizvodili najkvalitetnije brašno tipa 500 i prodavali ga po dvostruko jeftinijoj cijeni, odnosno po cijeni od 1,10 kuna po kilogramu. Žito nije moglo nestati u mjesec dana, već je riječ o sustavnoj krađi.

Policijska istraga ne poklapa se tako sa službenom dokumentacijom Ministarstva poljoprivrede, a sudeći prema smijehu ministra Čobankovića s početka priče, čini se da to zapravo - nije ni bitno.

Pročitajte više