Ministri trgovine opet pokušavaju spasiti sporazum WTO-a

MINISTRI trgovine Australije, Brazila, Sjedinjenih Država, Indije, Japana i europski povjerenik za trgovinu sastali su se u nedjelju u Ženevi kako bi pokušali prevladati razlike koje stoje na putu postizanju sporazuma o liberalizaciji svjetske trgovine.

Takozvana skupina G6 mora se dogovoriti kako će potaknuti trgovinu poljoprivrednim i industrijskim proizvodima ako ne želi da gotovo pet godina pregovora u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO) ode u vjetar.

Dvodnevnim pregovorima u Ženevi predsjeda direktor WTO-a Pascal Lamy.

Zasad, međutim, nema naznaka da bi SAD i EU, čija je poljoprivredna politika i uzrokom zastoja u pregovorima, mogli pristati na ustupke.

Sjedinjene Države morale bi ponuditi dodatna smanjenja subvencija za poljoprivrednike, Europska unija morala bi još spustiti ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda, dok bi velike zemlje u razvoju morale bi pristati na otvaranje tržišta za industrijske proizvode.

Diplomati kažu da bi još jedan neuspjeh šestorice, koji su se već više puta sastajali po istom pitanju, oduzeo WTO-u, organizaciji sa 149 članica, vrijeme da do konca godine utvrdi sve zamršene pojedinosti sporazuma o liberalizaciji svjetske trgovine.

Krug pregovora iz Dohe koji je uz puno buke počeo u katarskoj prijestolnici potkraj 2001., mora se zaključiti najkasnije do konca godine.

Ti su pregovori označeni kao jedinstvena prilika da se milijune ljudi spasi siromaštva.

Lamy je već odredio da će se još jedan sastanak održati 28. i 29. srpnja, ali diplomati upozoravaju da on neće imati previše smisla ne postigne li se napredak ovog vikenda.

Prošloga su tjedna sudionici skupa G8 održanog u Sankt Peterburgu svojim pregovaračima u WTO-u zadali jednomjesečni rok za prihvaćanje novog okvira za nastavak pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine koji su počeli 2001. u Dohi. Pregovarači u WTO-u do 16. kolovoza moraju pripremiti širi sporazum na temelju kojega će se ubuduće pregovarati o liberalizaciji trgovine.

Pročitajte više