Ministri vanjskih poslova EU raspravljali o Bliskom istoku i Iraku

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije i deset zemalja koje joj trebaju pristupiti, u petak su počeli sastanak na grčkom otoku Rodosu, a u središtu razgovora bili su Bliski istok i poslijeratni Irak.

No skladni dojam vjerojatno će se narušiti kad počne rasprava o spornom planu četiriju članica EU o uspostavi zajedničkih vojnih stožera, koji bi bili izdvojeni od NATO-a.

Politički čelnici Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga, zemalja koje su se protivile ratu pod američkim vodstvom u Iraku, predložili su da Europa stvori vlastiti zapovjedni i strateški sustav za operacije u kojima NATO ne sudjeluje.

U želji da izbjegne sporove koji u se unutar EU pojavili glede Iraka, grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreu, koji predsjeda sastankom, treabo bi predložiti pokretanje zajedničke sigurnosne strategije koja bi omogućila izbjegavanje sukoba u budućnosti.

Također se očekuje da će na sastanku biti istaknuta potreba procjene opće prijetnje Europskoj uniji, koja bi se odnosila na pitanja oružja za masovno uništenje, terorizma, regionalnih sukoba, izbjeglica i sposobnosti unije da se nosi s njima.

Ministri bi trebali raspraviti i stanje odnosa sa SAD koji su se pogoršali nakon izbijanja iračke krize.

Grčki diplomati izrazili su zabrinutost da SAD možda svjesno pokušavaju potaknuti raskol u Uniji upravo u doba kad se na priprema na proširenje s 15 na 25 članica, što će se dogoditi 1. svibnja 2004. godine.

U pismu ministrima Papandreu je najavio da će se raspravljati i o načinima sudjelovanja EU u gospodarskoj i političkoj obnovi Iraka, pri čemu EU zahtijeva da glavnu ulogu preuzm UN, te o ulozi unije u mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Pročitajte više