Ministri Žužul, Primorac i Čobanković sljedećeg tjedna u Izraelu

TROJICA hrvatskih ministara ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac i ministar poljoprivrede Petar Čobanković sljedećeg će tjedna službeno posjetiti Izrael.

Tijekom boravka u Izraelu, sugovornici ministra Žužula bit će njegov domaćin izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom, premijer Ariel Sharon i predsjednik Moshe Katsav. Hrvatski će ministar obići i memorijalni centar Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Ministar Primorac u Izraelu će o uspostavi konkretne znanstvene i tehnološke suradnje razgovarati s izraelskim ministrom znanosti i tehnologije Eliezerom Zandbergom, kao i s vodećim ljudima poznatog instituta Weizmann. Primorac će posjetiti i Hebrew University u Jeruzalemu u kojem se nalazi jedan od najboljih studentskih centara na svijetu u kojem je smješteno 6 tisuća studenta, a čiji bi model mogao biti iskorišten za izgradnju novog studentskog doma u Zagrebu.

Ministar Čobanković razgovarat će sa svojim izraelskim kolegom Israelom Katzom. Prema najavama, glavna tema razgovora koje će Čobanković voditi u Izraelu bit će izraelski sustav navodnjavanja, budući da se Hrvatska u posljednje vrijeme suočava s velikim sušama te priprema Nacionalni program navodnjavanja.

Kako se očekuje, glavne teme razgovora ministra Žužula s visokim izraelskim dužnosnicima bit će bilateralni odnosi, te stanje na jugo-istoku Europe i na Bliskom istoku.

Izrael nije službeno komentirao rezultate posljednjih hrvatskih izbora, a njegovi dužnosnici ističu da se Izrael ne želi miješati u unutarnje poslove Hrvatske. Izraelski izvori međutim navode da je i ovaj posjet trojice hrvatskih ministara još jedan "znak želje za suradnjom na svim poljima".

Žužul je drugi hrvatski ministar vanjskih poslova koji posjećuje Izrael nakon uspostave diplomatskih odnosa. Izrael je u svibnju 1998. posjetio tadašnji šef hrvatske diplomacije Mate Granić, a dvije zemlje su nakon toga pojačale svoje međusobne kontakte.

Odnosi između Hrvatske i Izraela posebno su se poboljšali nakon što je u listopadu 2001. u državnom posjetu Izraelu boravio hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a dobri odnosi dobili su i dodatnu potvrdu prošlogodišnjim posjetom izraelskog predsjednika Moshe Katsava Hrvatskoj.

Izrael je 16. siječnja 1992. godine priznao Republiku Hrvatsku, a diplomatske odnose dvije su zemlje uspostavile u rujnu 1997. godine.

Iste godine tadašnjem izraelskom predsjedniku Ezeru Weizmanu vjerodajnice je predao prvi hrvatski veleposlanik u Izraelu, a u proljeće sljedeće godine u Zagreb je došao i prvi izraelski veleposlanik akreditiran u RH.

Dobre političke odnose nije pratila i adekvatna gospodarska suradnja. Iako su izraelski poslovni ljudi, prema izraelskim izvorima, vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, gospodarska razmjena između dvije zemlje 2003. godine iznosila je samo 15,4 milijuna dolara.

Hrvatska je postala i zanimljiva turistička destinacija za Izraelce - tako da posljednjih godina Hrvatsku godišnje posjeti oko 100.000 izraelskih turista.


Pročitajte više