Ministrica kulture obišla Centar koralja na Zlarinu: Sjajno je osmišljen

Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

MINISTRICA kulture i medija Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas Hrvatski centar koralja Zlarin i obišla kuću Kažerma, u kojoj je smješten postav koji na inovativan način prezentira stoljetnu tradiciju koraljarstva ocijenivši da je sjajno osmišljen. U pratnji tajnice kabineta Ane Perišić Mijić i predstavnika Tvrđave kulture Šibenik, koja upravlja Centrom koralja, ministrica je obišla i kuću Šare, u kojoj su smješteni prostor za druženje i smještajni kapaciteti, priopćeno je iz Tvrđave kulture.

"Nismo nažalost mogli doći na otvorenje, ali mi je drago što smo mogli danas obići Centar koji je stvarno sjajno osmišljen. Čestitam svima koji su imali ideju prijaviti ovakav projekt za EU sredstva te arhitektima, dizajnerima i svima koji su stvarali sadržaj", izjavila je Obuljen Koržinek.

"Jako je zanimljiv jer kombinira priču o otoku i životu na otoku povezanu s onim što je Zlarinjane kroz povijest hranilo, a to je branje koralja. Postav je napravljen jako raznoliko i zanimljivo, ima jako puno sadržaja - taktilnih i audiovizualnih, tako da može jako dugo zadržati posjetitelja", kazala je.

"Centar će ojačati ponos i samopouzdanje zajednice"

Dodala je kako se nada da će ponajprije Zlarinjani i Zlarinjanke dobiti novi prostor za okupljanje i da će Centar ojačati ponos i samopouzdanje zajednice. "Naravno da će Centar privući i puno posjetitelja te će se oko njega i oko priče o koraljima razviti i neki novi projekt i privući neki novi ljudi", izjavila je nakon obilaska Centra koralja ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek. 

Ministricu je Centrom provela voditeljica Katarina Gregov. Centar koralja na Zlarinu svečano je otvoren 1. lipnja u prisustvu ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, predstavnika Grada Šibenika, Tvrđave kulture Šibenik koja je preuzela upravljanje centrom te brojnih istaknutih uzvanika.

Otvorenjem Centra priča o koraljarstvu, najznačajnijem kulturnom naslijeđu i najvećoj posebnosti otoka Zlarina, od sada je ispričana na jednom mjestu. Samo u prvom vikendu nakon otvaranja razgledalo ga je više od 800 posjetitelja. Hrvatski centar koralja Zlarin otvoren je radnim danom i vikendom od 9 do 21 sat. Tijekom subote i nedjelje organizirana su i stručna vodstva.

Pročitajte više