Ministrica pokrenula postupak razrješenja predsjednice supetarskog suda

MINISTRICA pravosuđa Vesna Škare Ožbolt pokrenula je danas postupak razrješenja predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić, osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlasti.

Ministrica je zbog nezakonitosti na makarskom Općinskom sudu najavila pokretanje kaznenog postupka protiv suca i tri službenika tog suda te zamjenika tamošnjeg općinskog državnog odvjetnika.

Ministrica je na konferenciji za novinare kazala da je postupak razrješenja predsjednice supetarskog suda pokrenula jer su unutarnjim nadzorom utvrđene brojne nepravilnosti u njezinom radu koji se odnosi na poslove sudske uprave.

Naglasila je da je o mogućoj stegovnoj odgovornosti, odnosno razrješenju sa sudačke dužnosti nadležno Državno sudbeno vijeće (DSV), a o kaznenoj državno odvjetništvo. Izrazila je očekivanje da će predsjednik neposredno višeg suda, u ovom slučaju predsjednik splitskog Županijskog suda Igor Benzon, zatražiti stegovni postupak protiv osumnjičene sutkinje.

Naglasila je da je Ministarstvo, na temelju tromjesečnih izvještaja o radu suda i brojnih pritužbi građana da se donosi veliki broj presuda zbog izostanka tuženika, u rujnu ove godine provelo unutarnji nadzor i utvrdilo nepravilnosti od 1999. One se prije svega odnose na kršenje sudskog poslovnika, odnosno pravila o dodijeli predmeta.

Nadzorom splitskog Županijskog suda je, pak, otkriveno da je osumnjičena kao predsjednica suda samovoljno određivala tko će dobiti koji predmet, pa je tako znala uzeti u rad po desetak predmeta, uglavnom istih tužitelja.

Utvrđeno je da je više od 90 posto presuda u posljednjih pet godina donijela zbog izostanka navodno nepoznatih tuženika, prebivalište kojih prije toga nije provjerila na zakonom propisan način. U tim bi predmetima postavljala privremene zastupnike tuženika, koji su u nekima istodobno bili i zastupnici tužitelja, a same tužbe nisu dostavljane strankama sukladno zakonu.

Otkriveno je da je osumnjičena sutkinja u jednom danu zakazala čak 34 ročišta, od čega 10 u isto vrijeme. Na osnovu njezinih presuda tužitelji su se upisivali u zemljišne knjige kao novi vlasnici nekretnina na otoku Braču na koje nisu imali pravo.


Ministrica je kazala da zbog zastare nije moguće pokrenuti postupak za dobar dio utvrđenih nepravilnosti, no da još uvijek ima dovoljno predmeta zbog kojih bi osumnjičena mogla stegovno odgovarati pred DSV-om.

Na upit novinara kako je moguće da prijašnji nadzori nisu otkrili nepravilnosti, Škare Ožbolt je ustvrdila da nisu bili kvalitetni i da je to "sramotno", a na zahtjev novinara nije željela otkriti imena sudaca koji su proteklih godina kontrolirali rad supetarskog suda.

Ministrica je najavila pokretanje kaznenog postupka protiv zamjenika općinskog državnog odvjetnika u Makarskoj te suca i troje službenika tamošnjeg Općinskog suda zbog nepravilnosti u radu.

Naime, utvrđeno je da na tom sudu u najvećem broju parničnih predmeta zaprimljenih do kraja 1999. nisu poduzimane nikakve radnje, da se drugostupanjske odluke nisu dostavljale strankama po tri ili četiri godine, da se na ovršnim predmetima primljenim do kraja 2001. ništa ne radi te da se kod zemljišno knjižnih predmeta rješavaju uglavnom novi predmeti, iako ima neriješenih iz 1982.

Ministrica nije željela otkriti koji se to makarski pravosudni dužnosnici sumnjiče za te nepravilnosti.

Pročitajte više