Ministrica pravosuđa u Vukovaru

MINISTRICA pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović izjavila je danas u Vukovaru kako je gotovo završen normativni dio reforme pravosuđa.

Uskoro će, kako je najavila, na snagu stupiti Zakon o nasljeđivanju, Ovršni zakon, Kazneni zakon i Zakon o parničkom postupku.

"Što je u izgradnji cestovne mreže autocesta Zagreb-Split to je za nas u pravosuđu Zakon o parničkom postupku", ocijenila je i dodala kako je izravna poruka tog zakona da građani više neće dolaziti na sud po desetak puta, nego da će sudski postupci završiti u dva do tri ročišta.

Stupanjem na snagu novih zakona, po njezinim riječima, hrvatsko pravosuđe bi se napokon rasteretilo golema broja neriješenih predmeta. Od 1,3 milijuna takvih predmeta više od 900 tisuća se odnosi na zemljišno-knjižne predmete, na nasljeđivanje i ovršne postupke, rekla je ministrica.

U Vukovaru se ministrica pravosuđa sastala sa svim sucima Županijskog suda u Vukovaru. Pohvalivši njihov rad, upozorila je na neprimjeren smještaj sudaca u Vukovaru te je najavila da će uskoro početi obnova u ratu stradale Palače pravde u Vukovaru.

U obnovu će Ministarstvo pravosuđa uložiti 33,2 milijuna kuna, a kad za dvije godine bude gotova, u Palaču će se smjestiti Županijski, Prekršajni i Općinski sud te Županijsko državno odvjetništvo.

Pročitajte više