"Ministrica" Pusić: Uzajamne tužbe za genocid sa Srbijom riješiti nakon međudržavnog sporazuma



OD POČETKA formiranja Kukuriku koalicije u Kastavu znale su se dvije osnovne stvari a to je da će sasvim sigurno u slučaju izborne pobjede premijersku poziciju preuzeti lider SDP-a Zoran Milanović, kao i da će brigu o hrvatskoj diplomaciji voditi Vesna Pusić iz HNS-a. Tako je u danima kada nije do kraja sasvim jasan raspored fotelja u Banskim dvorima, Vesna Pusić u večernjem intervjuu za Hrvatski radio nastupila kao novi ministar "vanjskih i europskih poslova".

Nema više integracija

"Neće više biti integracija s obzirom da smo integracije završili kao proces", objasnila je večeras Pusić dodajući kako će u sljedećim danima paralelno raditi na prilagodbi proračuna za 2012. godinu te posjetiti Bruxelles i neke susjedne zemlje. Kako je naglasila Hrvatska će od EU na raspolaganju imati 200 milijuna eura za prilagodbu, dok će imati mogućnost vući još 449 milijuna eura iz fondova.

"Ovo je sada bitan posao oko proračuna jer ćemo morati prilagoditi proračun i strogom računovodstvenom nadzoru OLAF-a koji će ujedno i pratiti trošenje sredstava iz Europskih fondova", naglasila je Pusić dodajući da je Hrvatska posebno zakazala u povlačenju novca iz EU fondova za poljoprivredu.

Završiti procese sa susjedima


No, Pusić je naglasila kako će Hrvatska u sljedećem razdoblju morati završiti niz procesa sa susjedima odnosno riješiti probleme iz ranijeg razdoblja. Tako za Srbiju kaže da i dalje ostaje posao oko završavanja s posljedicama rata, a to su nestali, opljačkana imovina, ratni zločini.

"Ti problemi morat će se riješiti međudržavnim sporazumom", rekla je Pusić priznavši da bi potom trebalo staviti na stol i pitanje uzajamnih tužbi za genocid.

"Sa Slovenijom od danas teče rok za imenovanje predsjednika i dva suca arbitra za arbitražni sud koji će , uz još dva člana, odlučiti o granici između Hrvatske i Slovenije", naglasila je Pusić.

 

Pročitajte više