Ministrica Škare-Ožbolt o proceduri u Haaškom sudu

MINISTRICA pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt izjavila je danas da su generali Mladen Markač i Ivan Čermak razgovarali s haškom tužiteljicom Carlom del Ponte koja je izjavila da se neće protiviti njihovom puštanju na slobodu jer su već nekoliko puta dali intervjue Haaškom tužiteljstvu.

Nakon zahtjeva njihovih branitelja sazvana je Statusna konferencija i odluka će, kako je rekao sudac, biti vrlo brzo, izjavila je ministrica Škare-Ožbolt.

Što se tiče šest novih optuženika koji su danas otputovali u Haag ministrica je kazala da je i za njih procedura potpuno identična.

Država je dala jamstva za dvojicu generala prije, i za šestoricu koji su danas otputovali u Haag. Dogovorili smo se da će imati isti status. Kao ministrica pravosuđa otići ću u Haag i za njih dati usmena jamstva ukoliko to bude trebalo, rekla je Škare-Ožbolt.

Oni će vrlo skoro izići će pred sudsko vijeće i izjasniti se jesu li krivi ili nisu. Nakon toga njihovi će odvjetnici uručiti haškom tužiteljstvu zahtjev za privremeno puštanje na slobodu i priložiti Vladinu garanciju. Kad će to učiniti ovisi o odvjetnicima budući da klijenti od nekih nisu napravili intervjue i nisu razgovarali s Tužiteljstvom, a neki jesu, pa će vjerojatno i to zakazivanje biti za svakog pojedinačno, navela je.

Na novinarski upit je li hrvatska Vlada kontaktirala s Vladom Federacije BiH o zaštiti haških optuženika koji imaju i hrvatsko državljanstvo Škare-Ožbolt je odgovorila da

je prema Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima hrvatska država dužna brinuti o svojim državljanima i ponašamo se u skladu s tom konvencijom.

Brinemo se o svojim državljanima bez obzira što imaju dvojno državljanstvo, izjavila je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt nakon sastanka članova Vladine i Crkvene komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Pročitajte više