Mira Stupica u Hrvatskome narodnom kazalištu

POZNATA dramska umjetnica i prva interpretatorica Marinkovićeve "Glorije" Mira Stupica gostuje danas u Zagrebu na poziv Hrvatskoga narodnog kazališta, gdje će večeras prisustvovati predstavi "Glorije", premijerno izvedenoj u HNK prošle subote u režiji Božidara Violića.

U foajeu HNK s Mirom Stupicom sastali su se mnogobrojni hrvatski glumci svih naraštaja te kulturni i javni djelatnici.

Mira i Bojan Stupica proveli su u HNK tri sezone, od godine 1954. do 1957., a Mira je u tom kazalištu povremeno gostovala sve do 1961.

"Stojim ovdje u vrtlogu emocija i uspomena na ovaj grad, prelijepo kazalište, na moje velike kolege glumce, antologijske predstave koje smo sa Bojanom stvarali, na brojne stare prijatelje, velikane duha i umjetnosti", rekla je Mira Stupica pozdravljajući okupljene.

"To je bio lijepi dio mog i Bojanovog života, kad smo naš posao radili u miru s punom snagom i kreativnošću i bili nagrađivani poštovanjem i ljubavlju. Bilo je to dobro vrijeme, vrijeme koje se pamti, a dokaz je tome što smo pola stoljeća kasnije ovdje zajedno", rekla je Mira Stupica.

Izrazila je zadovoljstvo što će večeras gledati "Gloriju", dodajući kako će misliti na svog prijatelja Ranka Marinkovića, kako je rekla, "umnika, vrlo šutljivog, čije su se riječi prenosile i pamtile".

Zahvalila je na pozivu HNK i zagrebačkoj publici što nije zaboravila nju i Bojana.

O Miri Stupici, posebice dijelu njezina umjetničkog angažmana u zagrebačkome HNK govorio je sveučilišni profesor Slobodan Elezović, koji je potaknuo današnji susret.

Rekao je da je vrijeme Bojana i Mire Stupice bilo veliko razdoblje drame Hrvatskoga narodnog kazališta, u kojem su tada bile i Bela Krleža i Mila Dimitrijević.

U to je doba HNK prvi put gostovao s predstavom "Ribarske svađe" u Stupičevoj režiji u Veneciji, a bilo je to i doba gostovanja velikih stranih ansambala u Zagrebu, podsjetio je Elezović.

Na današnjem susretu prikazano je i nekoliko videozapisa o HNK iz polovice 50-ih i početka 60-ih godina.

Pročitajte više