Miro Bulj pobijedio PPD na sudu. Tražili da im plati 2654 eura

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SUDAC Općinskog suda u Zlataru Damir Čižmek donio je presudu u korist saborskog zastupnika Mire Bulja u sporu s Prvim plinarskim društvom. Podsjetimo, PPD je Bulja tužio da im je nanio reputacijsku štetu izjavama o kupovini turističkog naselja u Baškom Polju.

"Nije uspio prvi pokušaj tajkuna Vujnovca da pokuša ušutkati mene i sve one koji propituju način na koji je Vujnovčev kartel za siću stekao 300 tisuća kvadrata prevrijednog zemljišta u Baškom polju i to od mirovinskih fondova čime su oštećene naše mirovine", objavio je na svome Facebook profilu Bulj.

PPD je od Bulja tražio da im isplati 2654.45 eura jer su smatrali da je svojim javnim istupima nanio štetu njihovom ugledu.

"PPD nije pretrpio povredu prava osobnosti"

Sudac Čižmek je, secirajući istupe koji su smetali PPD-u, utvrdio da Miro Bulj nije imao namjeru vrijeđati Vujnovca ili PPD, nego mu je namjera bila zaštita javnih i nacionalnih interesa, da "što se ruskog kapitala tiče nema medija koji nije spominjao ruski kapital u vezi PPD-a i radi se gotovo o notornoj činjenici", da "u spornom govoru nije postupao ni s namjerom, a ni nepažnjom u smislu štetne radnje kojom bi se baš tužitelju uzrokovala neimovinska šteta zbog povrede prava osobnosti" itd, prenosi N1.

"U konkretnom slučaju, važući relevantne čimbenike koji se odnose na dvije zaštićene vrijednosti: s jedne strane, pravo na slobodu izražavanja, a s druge strane, pravo na čast, dobar glas, poslovni ugled i druga prava tužitelja, sud utvrđuje da tuženikove izjave, dane u kontekstu političke debate o pitanjima od javnog interesa, nisu prešle razina koja bi opravdala sankcioniranje tuženika u smislu naknade štete", navedeno je u završnom dijelu presude, a onda i konačno određenje da "…sud utvrđuje da tužitelj nije pretrpio povredu prava osobnosti na ugled i dobar glas, čast, tvrtku te slobodu privređivanja u mjeri koja bi opravdavala dosuđenje pravične novčane naknade temeljem odredbe čl.1100 st.3. ZOO-a, kao i da za samu povredu nije odgovoran pa je stoga tužbeni zahtjev odbijen u cijelosti".

Pročitajte više