Miroslav Mišković više nije prvi srpski tajkun



DELTA HOLDING, tvrtka dosad najvećeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, pala je u dobiti za prošlo godinu na 14 mjesto s 15,4 milijuna eura, a Miškovića je kao prvi srpski tajkun prestigao Predrag Ranković-Peconi, kontroverzni vlasnik tvrtke Invej.

Iako je zbog najvećeg broja zaposlenih od 17,800 radnika ostvario najveće prihode, čak tri milijarde eura, Miškovićev Delta holding ima i najmanju dobit po radniku, 870,9 eura. Ranković-Peconi, koji se obogatio na kockarnicama, sa svojom tvrtkom Invej i 11 povezanih poduzeća, ostvario je dobit od 37,2 milijuna eura.

Najveći

Najveću dobit među 100 najuspješnijih srpskih poduzeća koja zapošljavaju više od 100 radnika ostvario je Sintelon iz Bačke Palanke, koji je imao 47,3 milijuna eura dobiti. Sintelon se nalazi u vlasništvu kompanije Tarkett, koja u 13 povezanih poduzeća proizvodi podne obloge najvećim dijelom za strana tržišta.

Na drugom mjestu nalazi se Duhanska industrija Niš, koja je u vlasništvu američkog duhanskog diva Philip Morris s ostvarenom lanjskom dobiti od 44,1 milijuna eura. Bez obzira na dobit, kompanija je odlučila otpustiti trećinu od 900 zaposlenih radnika, nastojeći tako održati konkurentnost na tržištu. Otpušteni radnici dobili su otpremninu od 17,000 eura, što je za srpske pojmove sasvim pristojna otpremnina.

Slijedi Invej, koji je pretekao četvrtoplasiranu kompaniju Telenor za 322,5 tisuća eura. Telernor, norveška telefonska tvrtka, uložila je 1,5 milijardi eura za ulaz na srpsko tržište telefonije, pa će ipak malo pričekati dok ne vrati uloženo. Vršački farmaceutski koncern Hemofarm, kojeg je kupila njemačka kompanija Stada, nalazi se na petom mjestu s ostvarenom dobiti od 36,8 milijuna eura.

Ostali

Hemofam slijedi industrija mesa Matijević, u vlasništvu obitelji koja je 1990. došla u Novi Sad iz Petrinje, sjedišta tvrtke Gavrilović. Tvrtka koja broji 1,6 tisuća zaposlenih ostvarila je dobit od 31,5 milijuna eura. Kompanija ima raširenu prodajnu mrežu u Beogradu i Vojvodini, a raspolaže i s oko 20.000 hektara vojvođanske zemlje.

Među 15 najuspješnijih kompanija nalaze se još beočinska tvornica cementa u vlasništvu francuskog Lafargea s 31,4 milijuna eura, Apatinska pivovara  s 23,3 milijuna eura, Tvornica cementa Kosjerić s 20,4 milijuna eura, Coca-Cola s 18 milijuna eura, Tetra Pak Production sa 17,2 milijuna eura, Koncern Farmakom MB s 16,2 milijuna eura, kragujevački Agromarket  sa 16,1 milijuna eura i novosadski Autoritas  sa 14,6 milijuna eura.

Pročitajte više