Mirovni sporazum između kolumbijske vlade i FARC-a potpisuje se 26. rujna

Foto: FAH

KONAČNI mirovni sporazum između kolumbijske vlade i marksističkih pobunjenika FARC-a bit će potpisan 26. rujna u Cartageni, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos u petak, dok dvije strane nastoje ostaviti iza sebe pola stoljeća rata. 

Santos i njegov dugogodišnji neprijatelj Rodrigo Londono, poznat pod svojim ratnim imenom Timošenko, rukovat će se i potpisati sporazum u tom priobalnom gradu.

Potpisivanje se događa uoči plebiscita 2. listopada koji će omogućiti državljanima Kolumbije da odluče hoće li prihvatiti sporazum postignut s Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije nakon gotovo četiri godine pregovora u Havani. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, 62 posto Kolumbijaca podupire sporazum, a 25 posto mu se protivi.

"Najvažnija objava u životu"

"Želim dati važnu objavu, možda najvažniju u svom životu. Mir će biti potpisan 26. rujna", kazao je on u Cartageni.

Glasači će trebati odgovoriti na pitanje: "Podržavate li sporazum kojim se okončava oružani sukob te omogućuje uspostava stabilne i trajne države?"

Santosovi napori da se pregovorima okonča 52 godine rata s FARC-om konačno su dovršeni prošli tjedan.   

Povijesni sporazum značit će kraj rata u kojemu je ubijeno više od 220.000 ljudi i raseljeni milijuni. Oko 7000 boraca FARC-a bit će uključeno u društvo te će im biti dopušteno osnovati političku stranku.

Pročitajte više