MISA U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI POSVEĆENA sv. MARIJI DEMATTIJAS

U sklopu domovinske proslave za proglašenje svetom utemeljiteljice Družbe sestara klanjateljica Krvi Kristove, Marije Demattijas, zagrebački nadbiskup Josip Bozanić predvodio je večeras u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje. L

Uz nadbiskupa Bozanića i vojnog ordinarija Jurja Jezerinca u misnom slavlju sudjelovalo je i 30-ak svećenika.

Pozivajući na molitvu za svetu Mariju Demattijas nadbiskup Bozanić je podsjetio da se ona proslavila i po čudu u hrvatskom narodu, te kako je posebno važno za papu Ivana Pavla II. da je u mnogim narodima proglasio veliki broj svetaca i blaženika, i na taj način ukazao na svetost koja je prisutna u Crkvi.

Marija Demattijas rođena je u talijanskom mjestu Vallecorsi 1805.

Potaknuta od svetog Gaspara Delbufala, utemeljitelja vrhovnog misionara Predragocjene krvi, 1834. godine u mjestu Aucutu osnovala je Družbu sestara klanjateljica Krvi Kristove pod geslom "ljubav prema Bogu i našem dragom bližnjemu".

Marija Demattijas umrla je 1866., blaženom ju je proglasio papa Pio XII. 1950. a svetom Papa Ivan Pavao II. u svibnju ove godine.

U propovjedi nadbiskup Bozanić naglasio je da je ova svetica, redovnica Marija Demattijas, svojom duhovnošću nadahnjivala tisuće sestara svojih nasljednica koje služe u redovničkom pozivu, kao i mnoštvo laika sljedbenika duhovnosti Krvi Kristove.

Prve sestre klanjateljice Krvi Kristove došle su u naše krajeve iz Austrije 1879., na poziv trapista Franza Pfanera, priora samostana Marija Zvijezda u Banjoj Luci.

Svoju prosvjetnu i karitativnu djelatnost sestre su ubrzo proširile po Bosni i Hercegovini, a zatim i u Hrvatskoj, te se danas poput ostalih redovnica uključuju u različite djelatnosti, tražeći načina kako bi odgovorile izazovima našega vremena.

Utemeljiteljica Družbe sestara klanjateljica Krvi Kristove postavila je Družbu s osnovnom svrhom klanjati se raspetom i uskrslom spasitelju Isusu Kristu, sudjelovati u njegovom djelu otkupljenja evangelizacijom i promicanjem dostojanstva ljudske osobe, osobito siromaha koji su posebno bili na srcu Marije Demattijas.

Nadbiskup Bozanić u propovjedi je podsjetio na riječi Svetoga Oca koje je uputio sestrama ove Družbe 1999. godine u Rimu, rekavši da budu nositeljice nada u današnjem svijetu rastrganom podjelama i razlikama, da promiču pomirenje, solidarnost i obranu života osluškujući bilo vremena u kojem je snažno prisutan krik odbačenih, osiromašenih i potlačenih, te da tako navještaju civilizaciju ljubavi koja u Kristu ima temelj i nadu.

(Hina) ta sp

Pročitajte više