Misa za prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana

U PRIGODI blagdana Svih svetih i Dušnog dana fra Nikola Mate Roščić predvodio je danas misu zadušnicu za prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana u kapelici na Medvedgradu.

"Ovo su dani kad obnavljamo spomen na naše mrtve pa se tako prisjećamo i prvog predsjednika neovisne hrvatske države dr. Franje Tuđmana, osobito oni koji razumiju njegovo djelo", rekao je fra Nikola Mate Roščić.

"S osobitim štovanjem prisjećamo se prvoga hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana i nemamo pravo ulaziti u njegov životni put ni u odluke, ali moramo mu odati poštovanje za ono što je učinio za Hrvatsku kao intelektualac i kao državnik", rekao je fra Nikola Mate Roščić. Dodao je kako je Tuđman postao "simbolom dugo očekivanog sna, ostvarenja hrvatskog suvereniteta i nezavisnosti".

Fra Nikola Mate Roščić upozorio je i na odnos hrvatskih građana prema Oltaru domovine, ističući da "svi narodi i civilizirane države štuju oltar domovine kao spomenik svim znanim i neznanim koji su položili život za vlastitu domovinu".

Ocijenio je kako se ipak taj odnos prema Oltaru domovine počeo mijenjati na bolje za razliku od proteklih pet godina. "Simbol Oltara domovine i te kako je važan za naš narod, to je i simbol hrvatskog domoljublja koje je povezano s katoličkom vjerom", rekao je.

Ustvrdio je da smo "u današnjoj Europi svjedoci nepoštivanja kršćanskih korijena one civilizacije na kojoj je utemeljena Europa".

"Svjesni smo kako mnogi žele da Hrvatska postane građanska država u kojoj bi religijska pripadnost postala privatna stvar svakog građanina. Jednako tako, svjesni smo važnosti katoličke vjere, koja je utjecala na sudbinu ovog naroda, i važnosti Crkve, koja je pomogla u očuvanju našega nacionalnog identiteta i istinskih vrijednosti. Da bismo očuvali budućnost vlastite zemlje, moramo čuvati korijene kršćanstva i naše vjere", rekao je u propovijedi fra Nikola Mate Roščić.

Misu za prvoga hrvatskog predsjednika organizirala je Hrvatska kulturna zaklada čiji su predstavnici položili cvijeće na Oltar domovine u spomen na njega.

Pročitajte više