Misa zadušnica za vukovarske žrtve u Hirošimi

NA DAN pada Vukovara, koji se obilježava 18. studenog, u Memorijalnoj katedrali za mir u svijetu u japanskom gradu Hirošimi bit će služena misa zadušnica za vukovarske žrtve i za mir u svijetu.

Misu će služiti hirošimski biskup msgr. Misue Joseph Atsumi. O simbolu stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu, Vukovaru, okupljenima će govoriti hrvatski veleposlanik u Japanu Drago Štambuk.

Na misi za Vukovar se očekuje pet stotina vjernika, a kao poseban izaslanik hirošimskog gradonačelnika Tadatošija Akibea na misi će biti Masato Honda, direktor Kulturne zaklade za mir.

No, neće se samo u Memorijalnoj katedrali sjetiti Vukovara, nego će se po preporuci biskupa Atsumija u svim hirošimskim crkvama moliti za duše stradalih u Vukovaru, kao i za svjetski mir.

Prošle je godine na dan pada Vukovara misa zadušnica održana u katedrali Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Nagasakiju.

Dvadeset i dva hrvatska grada u listopadu 2006. priključila su se projektu "Gradonačelnici za mir", koji su 1982. godine pokrenuli gradonačelnici Hirošime i Nagasakija i kojim se, apelirajući na svjetsku javnost, zahtijeva da gradovi ne budu meta napada i razaranja.

Hirošima i Nagasaki su dva grada koja su najviše stradala u povijesti, kada su 6. i 9. kolovoza 1945. godine na njih  atomske bombe bacili Amerikanci, što je odobrio američki predsjednik Harry S. Truman.

D.M.
Foto: AFP

Pročitajte više