Misionarke Majke Tereze su prodavale bebe

Foto: Press Association/PIXSELL

ŽENA koja radi za rimokatoličku udrugu Misionarke ljubavi Majke Tereze u istočnoj indijskoj državi Jharkhand uhićena je zbog sumnje da je prodala bebu staru 14 dana.

Indijske vlasti zatvorile su utočište koje su vodile pripadnice rimokatoličkog reda Misionarki ljubavi i optužile redovnicu i još jednu osobu za krijumčarenje djece. Majka Tereza, koja je umrla 1997., osnovala je Misionarke ljubavi 1950. godine. Sestrinstvo broji više od 3 tisuće časnih sestara diljem svijeta.

Ilegalno prodavane bebe

Policija je tako postupila nakon što je Državni odbor za dječju socijalnu skrb podnio prigovor.

"Otkrili smo da su bebe ilegalno prodavane. Prikupili smo imena majki te djece i trenutno provodimo daljnju istragu", rekli su policijski dužnosnici za BBC.

"Priznale su da su prodale najmanje pet ili šest beba parovima koji djecu nisu mogli imati", rekao je Reutersu policijski dužnosnik Aman Kumar.

"Sada istražujemo kako je operacija bila vođena i koliko je još djece prodano zadnjih godina", dodao je Kumar.

Misionarke ljubavi nisu odgovorile na pozive da komentiraju. 

Policija je zaplijenila 140 tisuća rupija (12.850 kuna) iz centra Misionarki ljubavi u Ranchiju, glavnom gradu Jharkhanda.

Udruga Misionarke ljubavi ima mnogo centara po Indiji koji služe kao domovi za zbrinjavanje neudanih trudnica. Prestali su s ugovaranjem posvajanja prije tri godine jer se nisu mogli nositi s novim zakonima o posvajanju. 

Dijete prodano za 120 tisuća rupija

Poznati su slučajevi očajnih roditelja u Indiji koji zbog rigidnih zakona o posvajanju kupuju bebe. Država ima vrlo duge liste čekanja za parove koji su se prijavili za posvajanje. Primjerice, za vrijeme 2015. i 2016., provedeno je samo 3011 posvajanja, a na listi čekanja bilo je 12 tisuća parova. 

"Istražujemo prodaju novorođenčeta paru u Uttar Pradeshu. Dijete je prodano za 120 tisuća rupija, a paru je rečeno da je novac namijenjen bolničkim troškovima", rekla je Rupa Kumari iz državnog odbora za dječju socijalnu skrb. 

"19. ožujka malenog dječaka rodila je žena zbrinuta u udruzi, a prodan je drugom paru 14 svibnja", rekla je Kumari.

Dodaje kako je socijalna služba trebala biti obaviještena kad je trudnica primljena u bolnicu.

Arti Kujur, čelnica socijalne službe u Jharkhandu, kazala je da su redovnice naplaćivale između 40.000 i 100.000 indijskih rupija (od 3800 do 9500 kuna) po djetetu, ovisno o platežnoj sposobnosti kupaca.  

"Dobili smo mnogo dojava o tome kako funkcionira to utočište i pratili smo što se tamo događa gotovo šest mjeseci", rekao je Kujur. 

Socijalna služba je preselila trinaest drugih žena koje su živjele u udruzi Misionarke ljubavi na drugu lokaciju. 

Služenje siromašnima

Kako piše na stranicama Hrvatske redovničke konferencije, svaka sestra Misionarki ljubavi polaže četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i predano služenje najsiromašnijima medu siromasima.

Osim djece, brinu se o izbjeglicama, bivšim prostitutkama, psihički oboljelima, gubavcima, oboljelima od AIDS-a... Također, volontiraju u školama za djecu bez doma.

Papa Franjo proglasio je Majku Terezu sveticom. Da bi osoba postala sveta, potrebno je "dokazati" nekoliko čuda, a to se u slučaju Majke Tereze, tvrdi Crkva, i dokazalo. Među ostalim čudima tako je i ozdravljenje Brazilca od višestrukog tumora na mozgu, koje se dogodilo 11 godina nakon njene smrti. 

Majka Tereza uživala je ugled i izvan crkvenih krugova. Dokaz za to je i Nobelova nagrada za mir koju je dobila davne 1979. godine. Zaslužila ju je zbog humanitarnog rada u Indiji.

Svetica ili "moralno čudovište"?

No postoji jedna sasvim druga priča o Majci Terezi. Dok su je jedni podržavali, drugi su je desetljećima opisivali kao sadisticu bez milosti i kao religijskog fanatika. Kako je jednom prilikom napisao britanski Guardian, Majku Terezu mnogi su vidjeli kao "katoličkog fundamentalista više usredotočenog na evanđelje nego na pomaganje siromašnima odgovarajućim medicinskim tretmanom". 

Istraživači sa Sveučilišta u Montrealu i Sveučilišta u Ottawi došli su do zaključka da je Majka Tereza zloupotrijebila dobrotvorne priloge namijenjene siromašnima i uzrokovala patnje siromašnima u ime religije. Prema sekularnom magazinu Patheos, Majka Tereza bila je "moralno čudovište" i "sadistički religijski fanatik koji je uživao u patnjama drugih".

Postoji cijeli niz svjedočanstava da je Majka Tereza odbijala pružiti primjerenu medicinsku skrb bolesnima i umirućima tvrdeći kako je "bol dar od Boga". 

>> Je li Majka Tereza bila svetica ili radikalna katolkinja koja je uništavala živote?

Još za života Majka Tereza nailazila je na optužbe. Kritizirani su njeni dogmatski stavovi o abortusu, kontracepciji i razvodu. Njeni stavovi odlično su odgovarali Vatikanu, ali progresivnim krugovima diljem svijeta dizala se kosa na glavi. Posebnu je pozornost izazvala kad je 1979. godine, nakon što je dobila Nobelovu nagradu, rekla kako je "najveći razarač mira abortus". 

Neki joj zamjeraju i činjenicu što je neke bolesnike pokušavala prisilno preobratiti na kršćanstvo. Njeni zagovornici to oštro odbacuju.

"Majka Tereza imala je u Vatikanskoj banci ogroman novac, banka bi propala da je zatvorila račun"

Talijanski novinar Gianluigi Nuzzi u svojoj knjizi "Istočni grijeh" piše o "najmračnijim tajnama Vatikana" i navodi kako je Majka Tereza imala toliko ušteđevine u Vatikanskoj banci da bez njenog novca banka ne bi mogla poslovati.

Pročitajte više