Nakon 84 godine riješen misterij triju djevojčica koje su pobjegle od Holokausta

Ilustracija: Profimedia

FOTOGRAFIJA triju židovskih djevojčica koje bježe iz nacističke Njemačke postala je ikonska slika koja se pojavljuje u muzejima, na izložbama i u publikacijama. Snimljena je na londonskoj postaji Liverpool Street, ali više od 80 godina identitet djevojaka bio je misterij. Do sada, piše BBC.

Inge se ne sjeća da je fotografija snimljena i desetljećima nije ni znala da postoji. Petogodišnjakinja je sa svojom 10-godišnjom sestrom Ruth pobjegla iz svog doma u njemačkom Breslauu, sadašnjem Wroclawu u Poljskoj. Njihova majka i mlađa sestra ostale su i ubijene u Auschwitzu.

Tek kad je postala umirovljenica, Inge je shvatila da su ona i Ruth, koja je umrla 2015., zauvijek ovjekovječene kao ikone Holokausta i Kindertransporta, masovne evakuacije židovske djece iz nacističke Njemačke 1939. godine. Naišla je na sliku u Never Again, knjizi povjesničara Martina Gilberta.

"To je bilo veliko iznenađenje", rekla je Inge, čije je djevojačko prezime bilo Adamecz. "Stavio je u knjigu sliku 'Tri male djevojčice' pa sam mu pisala i rekla da smo žive. Ljudi kažu da izgledam kao Shirley Temple. Zašto se smijem? Pogledajte Ruth, bila je jako pogođena. Ne znam tko je ta treća djevojčica s lutkom. Nikada nisam saznala tko je", rekla je Inge.

Treća djevojčica

Djevojčica s lutkom bila je 10-godišnja Hanna Cohn, koja je istim vlakom kao i djevojčice stigla sa svojim bratom blizancem Hansom, kasnije nazvanim Gerald, iz Hallea u Njemačkoj. Poput Inge i Ruth, Hanna se nije sjećala fotografije koja je snimljena, iako se sjećala putovanja i lutke. Umrla je 2018., ali je progovorila o svojim iskustvima u intervjuu za Sveučilište u Londonu.

“Sjećam se da sam prolazila kroz Nizozemsku i ljubaznih dama koje su nam davale kiflice i limunadu”, rekla je. "Stigli smo na stanicu Liverpool Street ovim vlakom iz Harwicha. Sjedala su bila tapecirana, nisu bila drvena i bila sam jako zabrinuta da bismo mogli greškom biti u prvom razredu. Držala sam lutku koju sam nazvala Evelyn", ispričala je.

Hanna je prvi put doznala za fotografiju kada ju je njezin brat uočio na izložbi u Camden Library u Londonu povodom 50. obljetnice Kindertransporta. Njezine kćeri blizanke Debbie i Helen Singer rekle su da je uvijek bila vrlo znatiželjna u vezi s druge dvije djevojčice.

"Kada god bismo vidjeli fotografiju rekla bi - Pitam se tko su druge dvije djevojke?" rekla je Debbie. Zatim su u siječnju, više od 80 godina nakon što je fotografija snimljena, njezine kćeri otkrile istinu nakon što su naišle na BBC-jev audioserijal.

"Bio je Dan sjećanja na Holokaust i moj prijatelj mi je poslao poveznicu na vijest na BBC-jevoj web-stranici", rekla je Helen i dodala: "Pomislila sam - Zašto mi šalje ovu poveznicu", skrolala sam prema dolje i vidjela sliku s mamom i imenima drugih dviju djevojčica, Ruth i Inge.

U travnju je Inge konačno srela Hannine kćeri u Imperial War Muzeju u Londonu, gdje je fotografija bila izložena više od 20 godina, kako bi saznala više o njihovim obiteljima i onome što se dogodilo nakon što je snimljena. "Inge je posebna osoba u našim životima", rekla je Debbie i dodala: "Mislim da bi mama bila jako ponosna na nas. Uvijek je pričala o tim dvjema djevojčicama i činjenica da smo ih pronašli bila bi joj jako važna."

Pročitajte više