Neobjašnjiv pomor golemog broja ptica u Americi

Foto: U.S. Forest Service-Santa Fe National Forest

BIOLOZI u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko digli su uzbunu nakon što je ovih dana prijavljen pronalazak tisuća mrtvih ptica pjevica, javlja BBC.

Profesorica sa Sveučilišta u toj saveznoj državi Martha Desmond rekla je lokalnim medijima da je razlog pomora misterij, ali da bi moglo biti povezano s dimom od golemih šumskih požara koji već tjednima haraju zapadom SAD-a, dok bi drugi mogući razlog moglo biti hladnije vrijeme. Broj ptica koje su dosad uginule mogao bi biti u "milijunima", rekla je.

Drastično smanjenje populacije sjevernoameričkih ptica

Znanstvenici već neko vrijeme upozoravaju da se populacija sjevernoameričkih ptica drastično smanjila posljednjih godina.

Biolozi u Novom Meksiku pozivaju javnost da prijavi pojavu uginulih ptica kako bi se mogla provesti daljnja istraživanja.

Prema očevicima, neke ptice su se čudno ponašale neposredno prije smrti.

"Nisam nikad vidjela nešto ovako užasno u svom životu"

"Strašno je. Mislim da nisam nikad vidjela nešto ovako užasno u svom životu", rekla je profesorica Desmond za lokalnu televiziju KRQE.

I susjedne savezne države kao što su Colorado, Teksas i Arizona prijavile su povećani broj uginulih ptica.

Znanstvenici smatraju da je dim nastao u šumskim požarima mogao utjecati na pluća ptica ili ih prisiliti da promijene svoje migracijske rute. No, uzrok bi mogli biti i nedavni snjegovi u Coloradu, rekla je profesorica Desmond, dodajući kako je potrebno istražiti ostatke uginulih ptica kako bi se shvatio točan uzrok pomora.

Pročitajte više