Mjanmar osudio američkog novinara na 11 godina zatvora

Foto: EPA

VOJNI sud u Mjanmaru osudio je američkog novinara Dannyja Fenstera na 11 godina zatvora.

Fenster je proglašen krivim za kršenje zakona o imigraciji, nezakonito okupljanje i poticanje kritičkog stava prema vojsci.

Ovoga tjedna dodatno je optužen za pobunu i terorizam, za koje je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora. Suđenje za nove optužbe počinje 16. studenog, piše BBC.

Fenster (37) je glavni urednik stranice Frontier Myanmar, a priveden je u svibnju u međunarodnoj zračnoj luci Yangon. Jedan je od više desetaka novinara koji su privedeni nakon vojnog udara u veljači.

"Sve se optužbe temelje na tvrdnji da je radio za zabranjeni medij Myanmar Now"

Prema Frontieru, Fenster je prije toga radio za Myanmar Now, neovisni portal koji je nakon puča bio kritičan prema postupcima vojske.

"Sve se optužbe temelje na tvrdnji da je radio za zabranjeni medij Myanmar Now. Danny je napustio Myanmar Now u srpnju 2020. i pridružio se Frontieru sljedećeg mjeseca, tako da je u trenutku uhićenja u svibnju 2021. radio za Frontier više od devet mjeseci", navodi Frontier.

"Nema apsolutno nikakve osnove da se Dannyja osudi prema ovim optužbama", dodaje.

SAD je izvršio pritisak na mjanmarske vlasti i zatražio da se Fenster pusti na slobodu, no glasnogovornik vojske inzistirao je da mora ostati u pritvoru. Sjedinjene Države još uvijek nisu komentirale presudu.

Pročitajte više