Mještani Visokog u šoku: Pijani manijak mesarskim nožem napadao žene, djecu i starce

DUŠEVNI bolesnik 40-godišnji Nedim Fejzić odgovoran je za nezapamćenu tragediju koja se sinoć dogodila u selu Hlapčevići kraj Visokog u BiH. Iz kantonalnog MUP-a sinoć je stiglo priopćenje da je Fejzić nožem zaklao tri osobe, a još sedam osoba je ranjeno. Među ranjenicima je i četvero djece!

Pijani Fejzić, za kojeg mještani kažu da je izbjeglica iz Rogatice, najprije je mesarskim nožem ubio svoju susjedu 35- godišnju Zinetu Rožajac, koju je napao ispred njene kuće. Zatim je ušao u kuću te ubio i Zinetinog svekra 74-godišnjeg Meheda. Zineta je navodno pokušala od napadača spasiti svoju djecu, ali Fejzić nije imao milosti.

Zaklao susjede pa nastavio ubojiti pohod

Nakon što je izašao iz kuće, Fejzić je nastavio svoj ubilački pohod po selu. Naišao je na troje odraslih osoba koje je teško ranio i koji su prevezeni u bolnicu u Sarajevo.

"U našu ustanovu dovezen je 47-godišnji Dževad Herceglija koji je zadobio ozljede trbuha te je odmah operiran kao i 53-godišnji Salih Kapo koji je pored ozljeda, nanesenih nožem u trbuh, zadobio i tešku ozljedu ruke. Obojica su zadržani na Odjelu intenzivne njege i njihovo stanje je stabilno. Pored njih, zbrinuti su i 31-godišnja Fatima Bukva kod koje je konstatirana duboka posjekotina na licu i ona će biti zadržana na promatranju, a i njeno dvoje djece je povrijeđeno u ovom događaju", potvrdila je za Dnevni avaz glasnogovornica KC Koševo Biljana Jandrić.

Jandrić je također izjavila da je stanje ozlijeđene djece trenutno stabilno. Dvoje djece zadobilo je teške ubodne rane na crijevima te su nakon operacije prebačeni na Pedijatriju. Na Odjel dječje kirurgije smješteno je dvoje djece koji su zadobili lakše ubode u predjelu trbuha i grudnog koša.

Mještani pokušali svladati pomahnitalog ubojicu

Na Odjelu neurokirurgije zadržan je i ubojica Fejzić. On se žalio na ozljede grudnog koša, a pronađen mu je i manji hematom u glavi. Fejzić je uhićen oko 19.45 sati, nakon policijske potjere. Na mjestu događaja je nakon masakra zavladala panika, mještani Hlapčevića pokušali su savladati ubojicu. No, on nije želio odložiti nož, čak ni nakon što su stigli policajci koji su morali koristiti prisilu da bi ga svladali.

Fejzić je ozlijeđen kad ga je pokušao svladati ozlijeđeni taksist Salih Kapo, koji je pritom zadobio ubodne rane. Fejzić je u naguravanju pao i udario glavom.

Dok su ga mještani i policajci pokušavali nagovoriti da preda nož, Fejzić je uspio i na dosad nepoznat način zapaliti automobil marke Passat jednog od susjeda. Nekoliko mještana uspjelo je ugasiti vatru uz pomoć kanti s vodom.

"Čitavo vrijeme sam ga pokušavao odvući što dalje od djece, od obitelji, od kuća. Navlačio sam ga na sebe pola sata. Bilo ga je nemoguće savladati: bio je pijan ili drogiran", ispričao je za FTV Latif Bajrić, kojeg mještani Hlapčevića opisuju kao junaka tragičnog jučerašnjeg dana.

I Fejzićeva sestra ima psihičkih problema

"Ovo je nezapamćena tragedija u ovom mirnom mjestu. Svi smo u šoku od svega što se desilo, jer nitko nije očekivao da bi nevini ljudi mogli nastradati bez ikakvog razloga i povoda", kažu za Dnevni avaz susjedi koji su zgroženi stravičnim zločinom. Policija je na mjestu događaja ostala do kasnih noćnih sati, a očevid se nastavio i ujutro.

Fejzić se već ranije zbog mentalnih problema liječio u bolnici. Sa sestrom i majkom je neko vrijeme živio u Kaknju, a u Hlapčeviće je došao prije sedam mjeseci. Mještani tvrde da su ga jako rijetko viđali jer je bio vrlo povučen. Iz policije dolaze informacije da i Fejzićeva sestra ima psihičkih problema, te da je prije nekoliko mjeseci davila svoje dijete.

"Mi tog čovjeka i ne poznajemo dobro, kažu da je duševni bolesnik i da je bio u ludnici, on je tek nedavno doselio u naše selo, pogledajte što je uradio, ubio je Rožajca Mehu, njegovu nevjestu i prvu susjedu, nakon toga je izašao iz kuće i ranio nekoliko djece koja su se igrala u blizini kuće. To ne može uraditi normalan čovjek", rekao je jedan mještanin za Visoko.ba.

Pročitajte više