Mlad i neosuđivan: Za trećinu mu smanjili kaznu za ubojstvo pred splitskim klubom Paganini

Ilustracija: Google maps

VRHOVNI SUD značajno je smanjio kaznu od 13 godina zatvora 22-godišnjem Danijelu Jukiću za ubojstvo 22-godišnjeg Ante Katića pred splitskim klubom Paganini.

Jukić je Katića u rani jutarnji sat izbo nožem i pobjegao, ostavivši ga da umre u lokvi krvi, a Vrhovni sud smatra da splitski Županijski sud nije u dovoljnoj mjeri cijenio činjenicu da je neosuđivan te da je u doba počinjenja djela, u kolovozu 2013. godine, bio mlađi punoljetnik te smanjeno ubrojiv. Smatraju da je trebalo imati u vidu i aktivno učešće oštećenika u početnoj dinamici inkriminiranog događaja.

Zbog svega navedenog, činilo im se opravdanim skinuti četiri godine kazne te Jukića pravomoćno osuditi na devet godina zatvora. 

Izbo ga jer su ga optužili za krađu torbice?!

Branitelj Željko Gulišija žalio se zbog bitnih povreda postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kaznenoj sankciji. Predložio je da se Jukić osudi za kazneno djelo usmrćenja, a podredno da mu se izrekne blaža kazna. Državno odvjetništvo tražilo je strožu sankciju.

Prihvaćen je tek dio žalbe obrane na odluku o sankciji, dok je sve ostalo odbijeno. Obrana se žalila što je sud odbio saslušanje svjedokinje kojoj je u klubu nestala torbica. To je, po Jukiću, bio uzrok sukoba jer je optužen da ju je on ukrao. Vrhovni sud je, pak, zaključio da je splitski sud pravilno ocijenio da je odbijen prijedlog za ispitivanjem svjedokinje kao nevažan.

Krucijalna činjenica: Pet puta ga ubo jakim intenzitetom u kratkom vremenu

Od krucijalnog im je značaja činjenica da je Jukić u kratkom vremenu zadao Katiću pet ubodnih rana, i to silom jakog intenziteta, što svakako upućuje na zaključak da su bili u netrpeljivim odnosima od ranije te da događaj vezan za izgubljenu torbicu nije mogao biti neposredni povod za ono što se kasnije dogodilo. U prilog tome govore saslušani gosti kluba i zaštitari koji su vidjeli kada je pred klub izašla jedna djevojka i kazala da je torbica pronađena.

 

Pročitajte više