Mladen Bajić privatizirao je DORH, a ovi slučajevi to i dokazuju

SLUČAJ Tončija Majića, koji je jučer po nalogu zagrebačkog suda uhićen kako bi ga se odvelo na prisilno psihijatrijsko vještačenje, još je jedan u nizu dokaza da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zapravo privatizirao Državno odvjetništvo. Naime, Bajić sve češće koristi svoje ovlasti kako bi se obračunao s vlastitim kritičarima ili da se obračuna s onima koji su se drznuli uprijeti prstom u za sada nedodirljive.

U manje od godinu dana zabilježena su tri slučaja u kojima je, prema našem sudu, Bajić prekoračio ovlasti. To su recentni Majićev slučaj, zatim slučaj blogera Mislava Šutala koji se drznuo uprijeti prstom u Ivicu Mudrinića te poziv novinaru Indexa da svjedoči pred Državnim odvjetništvom zbog afere Kamensko. Krenimo od Majića.

SLUČAJ 1 - Tonči Majić


Majić je istraživao slučaj ratnih zločina u vojnom logoru Lora 1992. godine te je došao do saznanja da je tadašnji zamjenik vojnog tužitelja u slučaju Lora, a današnji glavni državni odvjetnik Bajić duboko umiješan u te događaje kao i da je Bajićeva uloga potpuno drukčija od one koja se javnosti prikazuje. Majić je došao do potvrde da je Bajić, tadašnji vojni tužitelj u Splitu, sudjelovao u ispitivanjima u Lori, te dodaje kako postoje indicije da je bio u Lori kada su mučeni zatvorenici.

Majić je godinama otvoreno prozivao Bajića što je ovom naravno predstavljalo smetnju. Kako doznajemo, prije godinu dana Bajić je u neformalnim sastancima s novinarima i aktivistima pokazivao dokumentaciju iz koje se dalo navodno zaključiti da Majićevo psihičko zdravlje nije dobro.

Bajić pokazivao dokumentaciju u neformalnim razgovorima

Naši sugovornici koji su bili prisutni kada je Bajić pokazivao Majićevu privatnu zdravstvenu dokumentaciju bili su zgranuti takvim činom s obzirom da je glavni državni odvjetnik išao na osobnu diskreditaciju čovjeka koji ga je otvoreno kritizirao.


No, Majić naravno nije odustajao. Bajić je stoga odlučio iskoristiti pisma koje je ovaj splitski aktivist slao na adresu Ive Josipovića s pokidanom hrvatskom zastavom. U srpnju ove godine, navodno upravo na inicijativu Bajića, predan je zahtjev Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu za pokretanje istrage zbog rušenja digniteta hrvatske zastave. Istraga je prihvaćena u rujnu ove godine kada se i počelo tražiti psihičko vještačenje.

Tako je Bajić i postigao svoj cilj. Difamacija čovjeka koja će u javnosti proizvesti efekt da svaki puta kada bude govorio o Lori oni koji ga slušaju imaju na umu da s njegovo psihičko zdravlje i nije baš najbolje.

SLUČAJ 2 - Mislav Šutalo


Slučaj blogera i zviždača Mislava Šutala posebno je zanimljiv. Naime, Šutalo je podigao kaznene prijave protiv odgovornih u Hrvatskom telekomu te niz prijava protiv Ivice Mudrinića. Šutalo je iskopao iz "naftalina" priču o tzv. Mudrinićevim patentima te kako je došao do stana od 203 kvadrata.

Na udaru Bajića Šutalo se našao kada je u jednom od svojih blogova otvoreno kritizirao predsjednika Ivu Josipovića zbog imenovanja Ivice Mudrinića u svoj gospodarski savjet. Šutalo je tada podsjetio predsjednika da se u predizbornoj kampanji zalagao za sustav u kojem se "kriminal i korupcija ne isplate".


Josipović se osobno javio u komentarima na tom blogu, a Bajićev odgovor bio je silovit. Naime, Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu, a Šutalo je morao na policiju dati iskaz. Državno odvjetništvo tražilo je od zviždača Šutala da preda računalo kako bi se vidjelo kojim sve podacima raspolaže.

Htjeli su mi oduzeti računalo, odmah sam zvao novinare

"Iskaz sam dao, ali sam računalo predati odbio te je policija rekla da mi ga ne mogu oduzeti bez sudskog naloga", prisjeća se Šutalo u razgovoru za Index. Računalo mu na kraju nije oduzeto samo iz razloga da su tada o za njegov slučaj doznali mediji, pa je Bajić, odnosno Državno odvjetništvo, od toga odustalo.

"Oni su se spremali otići kod mene kući i oduzeti računalo, a ja sam nazvao novinare", priča Šutalo dodajući kako je riječ o zastrašivanju te taktici DORH-a poznatoj kao: "Ako prođe, prođe".

SLUČAJ 3. Index.hr


Slučaj pozivanje Indexova novinara na svjedočenje u kojem smo trebali odati izvor informacija kada smo pisali o slučaju Kamensko također je primjer apsolutizma glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Naime, u više od godinu dana Državno odvjetništvo nije uspjelo pokrenuti istragu oko raspada Kamenskog unatoč kaznenoj prijavi radnica Kamenskog i nevladinih udruga. Index je vrlo detaljno opisivao ne samo detalje operacije uništavanja Kamenskog nego i premreženost glavnih aktera s državnim institucijama, medijskim i financijskim moćnicima.

Osobno ga zaboljela Brezovica


Bajić, koji se nije usudio pokrenuti istragu, niti pozvati glavne aktere za razgovor, u policijskim izvještajima o Kamenskom tražio je uvijek nove izvide i nove informacije. Posebno mu je zasmetalo kada smo objavili na koji je sve način pred policijom branio svoje štićenike.

Nakon što je jedan od aktera u aferi Kamensko podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za curenje informacija, novinar Indexa dobio je poziv nakon samo tjedan dana. Nevjerojatno pokazivanje mišića kako bi se zaustavilo pisanje o Kamenskom.

Bajića je, doznajemo, posebno zasmetao i uvod u jednom od tekstova u kojem spominjemo kako je u slučaju Brezovica istupio iz zakonskog pravila. To ga je osobno pogodilo.

Pročitajte više