mladen stilinović pozvan na venecijanski bijenale

Hrvatski umjetnik Mladen Stilinović sudjelovat će na središnjoj izložbi jubilarnoga 50. venecijanskoga bijenala, koji će se održati od 15. lipnja do 2. studenoga pod nazivom ´Snovi i konflikti´.

Stilinovićev Rječnik Bol za svoju je selekciju odabrao kustos ljubljanske Moderne galerije Igor Zabel, koji rad hrvatskoga umjetnika prati više od jednoga desetljeća.

´Sudjelovao sam na Bijenalu na izložbi koju je prije nekoliko godina organizirao Dejan Jokanović´, izjavio je Stilinović nacionalnom tjedniku ´Globus´, dodavši kako nikada nije izlagao u okviru službene selekcije hrvatske umjetnosti.

Po njegovim riječima, grupno izlaganje u službenoj selekciji zemalja sprječava umjetnikov ulazak u konkurenciju za nagradu.

Za svoj rad Rječnik Bol, koji će biti predstavljen na Bijenalu, autor kaže da je riječ o rječniku engleskoga jezika, u kojemu su značenja prebojana bijelom temperom, a umjesto značenja svake riječi napisana je riječ pain (bol).

´Rječnik ima više od 500 stranica. Riječ je o dvostrukoj igri. Rječnik Bol s jedne je strane poetičan rad, a s druge pak strane politički je motoviran´, izjavio je Stilinović, dodavši kako je u svojem radu koristio rečenicu ´umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik´, dakle svatko tko ne barata engleskim jezikom isključen je, a po toj logici cijeli engleski rječnik je bol.

Stilinović je rođen 1947. u Beogradu, u početku se bavi eksperimentalnim filmom, poslije toga se služi filmom i fotografijom kao elementima likovnoga istraživanja.

Od 1975. s konceptualistički orijentiranom Grupom šestorice autora sudjeluje na izložbama-akcijama u Zagrebu, Beogradu, Veneciji i Frankfurtu.

Oko 1980. analizira odnos likovnoga i jezičnoga znaka, naglašenu socijalno-kritičku provokativnost, a poslije toga radi instalacije u kojima interpretira primjere ruske avangardne umjetnost s početka 20. stoljeća.

Pročitajte više