Bjeloruski novinar disident dobio 8 godina zatvora, optužen za 1586 zločina

Foto: EPA

BJELORUSKI novinar disident Roman Protaševič (27), koji je prije dvije godine bio u zrakoplovu koji je prisilno sletio u Minsk, osuđen je na osam godina zatvora, javlja agencija BELTA.

Protaševič je u svibnju 2021. letio iz Grčke u Litvu kada je iznenada avion preusmjeren na temelju lažne dojave o bombi i sletio je u glavni grad Bjelorusije. Tamo je novinar uhićen sa svojom djevojkom Sofijom Sapegom.

Zapadni čelnici nazvali su taj potez otmicom i pozvali su Bjelorusiju da oslobodi Protaševiča, dugogodišnjeg kritičara predsjednika Aleksandra Lukašenka i bivšeg urednika Nexta, oporbenog računa na Telegramu. Druga dvojica iza kanala Nexta, Stepan Putilo i Jan Rudnik osuđeni su u odsutnosti na 20 godina zatvora.

Optužen da je počinio najmanje 1586 zločina, tužitelji tražili kaznu od 10 godina

Agencija BELTA navodi da je 27-godišnjak optužen da je počinio najmanje 1586 zločina, prenosi Al Jazeera. Optužbe protiv njega uključivale su organiziranje masovnih nereda, pripremanje akcija koje grubo krše javni red, pozivanje na sankcije protiv Bjelorusije, stvaranje ili vođenje ekstremističke skupine i urotu za preuzimanje vlasti.

Tužitelji su za Protaševiča tražili kaznu od 10 godina zatvora. U svibnju prošle godine Sapega je osuđena na šest godina zatvora zbog optužbi među kojima je i izazivanje razdora i društvene mržnje.

Okolnosti Protaševičevog uhićenja izazvale su bijes i pokrenule sankcije Europske unije protiv Lukašenka. Grupe za ljudska prava rekle su da su tisuće prosvjednika uhićene, a mnoge su pretukli i mučili službenici sigurnosti u Bjelorusiji.

Vjeruje se da su Protaševiča bjeloruske vlasti prisilile da se javno ispriča u videu prikazanom na državnoj televiziji. Kada mu je u veljači počelo suđenje Bjelorusija je objavila snimku na kojoj novinar potpuno priznaje krivicu za djela koja mu se stavljaju na teret.

Od lipnja 2021. nalazi se u kućnom pritvoru. Nexta, popularni kanal na YouTubeu i Telegramu, igrao je aktivnu ulogu u prosvjedima 2020. Platforma je kasnije zabranjena i proglašena "terorističkom organizacijom".

Pročitajte više