Mladi Etiopljani u redovima pred ruskom ambasadom, navodno žele ratovati u Ukrajini

Screenshot: Facebook

VELIK broj mladih Etiopljana okuplja se pred ruskim veleposlanstvom u glavnom gradu Addis Abebi, a šire se informacije da Rusi regrutiraju vojnike za rat u Ukrajini. Mnogi Etiopljani u veleposlanstvu viđeni su kako nose osobne dokumente.   

Mladić koji je čekao na ulazu rekao je za BBC da traži dobru plaću kao vojnik ili da se zaposli na nekom drugom poslu. Rusija, međutim, negira tu informaciju te vlasti tvrde kako u Etiopiji regrutacija nije u tijeku i da mnogi pokazuju solidarnost s Rusijom.

"Mnogi izražavaju podršku Rusiji, a neki od njih su spremni pomoći na bilo koji način. Međutim, mi ne regrutiramo", rekla je Marija Černuknina, glasnogovornica tamošnjeg veleposlanstva. Veleposlanstvo se o situaciji oglasilo i na Twitteru.

"Obavještavamo da veleposlanstvo ne prihvaća nikakve prijave za novačenje u Oružane snage Ruske Federacije", navodi se u objavi, u kojoj su i zahvalili Etiopiji na podršci koju je pružila Rusiji tijekom glasanja u UN-u. 

Podsjetimo, Etiopija je bila među zemljama koje nisu glasale u vezi s rezolucijom o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a 17 afričkih zemalja je na glasanju bilo suzdržano, među njima i Južnoafrička Republika.  

Pročitajte više