mladi europljani u posjetu hrvatskom saboru

Skupina mladih iz osam europskih zemalja, koji u Zagrebu borave na međunarodnom seminaru "A career we were born for selfemployment", danas su posjetili Hrvatski sabor gdje su s njima razgovarale potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić i saborska zastupnica Vesna Škulić. L

Pusić i Škulić upoznale su mlade europljane s radom hrvatskog parlamenta i odgovarale na njihova brojna pitanja.

Posjet Saboru završni je događaj seminara kojega je od 17. do 23. listopada organizirao "Centar za europsku razmjenu mladih Eye Zagreb" za 40-ak mladih iz osam zemalja: Austrije, Mađarske, Poljske, Italije, Srbije i Crne Gore, Makedonije i BiH te Hrvatske kako bi razmijenili iskustva i inicirali projekte vezane uz probleme zapošljavanja i samozapošljavanja u industrijaliziranim i zemljama u tranziciji.

Pusić im je pojasnila kakve su mogućnosti studiranja u Hrvatskoj, zbog čega je Nacionalni program djelovanja za mlade "bačen u stranu", kad će se školski sistem uskladiti s potrebama ekonomije, kakve su mogućnosti započinjanja vlastitog posla u Hrvatskoj. Mlade je zanimalo i stajalište zastupnica prema Europskoj uniji i s kakvim se problemima Hrvatska susreće na putu ulaska u EU.

"Zadatak nam je da vlastitim snagama u svojoj zemlji dostignemo europske standarde u gospodarstvu, pravosuđu, ljudskim pravima...", rekla je Vesna Pusić. Naglasila je i važnost zajedničke suradnje s drugim zemljama regije u postizanju tog cilja.

Škulić je pak izrazila nadu da će se ulaskom Hrvatske u EU dodatno senzibilizirati javnost za probleme invalida te pozvala sudionike seminara da u svoj rad uključe i udruge mladih invalida iz Hrvatske.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više