Mladi genijalac iz Hrvatske je među najboljima na Cambridgeu: "Mogu ja i bolje"

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ILIJA SRPAK mladi je Varaždinac koji je prošle školske godine bio najuspješniji hrvatski učenik na natjecanjima osvojivši čak pet Oskara znanja. Ove godine je sve ispite na Cambridgeu položio s najvišom ocjenom, pišu Varaždinske vijesti.

Bivši maturant Prve gimnazije Varaždin Ilija Srpak kaže da je Cambridge čak i nadmašio njegova očekivanja.

"Stalno imam puno za učiti, radi se prilično napredno gradivo i to na kvalitetan način kroz sustav drugačiji od onog u Hrvatskoj: moja okolina je jako poticajna i mnogo ljudi dijeli moju strast prema znanju i radu", kaže mladi Varaždinac, sjajan student koji je prema postignutim rezultatima među 7% najuspješnijih studenata prirodnih znanosti na Cambridgeu.

Tvrdi da može bolje

Jako je zadovoljan ispitima, ali iako je dobio najvišu moguću ocjenu, kaže da su rezultati mogli biti još bolji. 

"Ukupno sam na cijelom smjeru završio 38. od 604 studenta što znači da sam među 7% najuspješnijih studenata. U cjelini, jako sam zadovoljan, trudio sam se cijele godine, puno sam naučio i sretan sam s time kako je sve prošlo. Dogodine mogu ciljati i biti u top 10 studenata", kaže Ilija. 

Za Cambridge kaže da funkcionira drugačije od mnogih fakulteta s obzirom na to da ne primjenjuje Bolonju. 

"Nastava je organizirana u tri obrazovna razdoblja, svaki trajanja oko dva mjeseca. Prva dva sadrže osam tjedana s predavanjima i laboratorijskim vježbama od ponedjeljka do subote, te svaki tjedan iz svakog predmeta imam po sat vremena supervizije, odnosno grupe s dvoje-troje studenata, profesorom ili doktorandom", navodi. 

Imaju sedam ili osam sati praktikuma tjedno i ostatak vremena rade zadaću.

"Program je zamišljen da stvori studentima određeni pritisak i to mi se sviđa. Nije moguće raditi istraživanje tijekom godine, nego samo preko ljeta, što ću vjerojatno dogodine. Ovog ljeta učim programiranje i fizikalnu kemiju", rekao je. 

Osobito je zadovoljan opremljenošću samog sveučilišta. "Opremljenost fakulteta je, naravno, neusporediva s Hrvatskom, Cambridge je bogat i imamo izuzetno mnogo različitih uređaja: HPLC, NMR, elektronska mikroskopija, difraktometri s X-zrakama sastavni su dio studentskih praktikuma. Oduševili su me i oprema i sami praktikumi. Mislim da sam se zabavio, ali i jako puno naučio", izjavio je Ilija Srpak za Varaždinske vijesti

Pročitajte više