Nije išlo sa Živim zidom, pa je ušao u HDZ. Tada kreće uspon Alena Šukurice do UN-a

Foto: Facebook/zgizbori.hr

MLADI HDZ-ovac Alen Šukurica, kojega su kolege iz stranke izabrale da bude mladi hrvatski delegat pri UN-u, prije pet godina je bio na izbornoj listi Živog zida za vijeća gradskih četvrti u Gradu Zagrebu 2017. godine. 

To smo utvrdili uvidom u izborne liste na tim izborima mjesne samouprave, a njegov nekadašnji angažman u Živom zidu su potvrdili i neki njegovi kolege sa studija, rekavši nam da se time svojedobno hvalio na fakultetu.

Šukurica je bio na listi Živog zida za Vijeće Mjesnog odbora Gajnice 2017. godine

Čini se da je ambiciozni student Pravnog fakulteta nakon izbornog poraza u Živom zidu odlučio političku sreću potražiti u HDZ-u, što mu zasad dosta dobro ide. Doduše, Šukurica je rođen 1996. godine te pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu studira već najmanje sedam godina, ali je zato u međuvremenu uspio skupiti impresivan broj funkcija u HDZ-u.

No prije toga je 19-godišnji Šukurica bio kandidat Živog zida za Vijeće Mjesnog odbora Gajnice u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče. Šukurica je bio treći na listi, čiji je nositelj bio stanoviti Davor Hotko. 

Index je, naravno, htio o ovome porazgovarati sa Šukuricom te smo mu poslali poruku na Facebooku, ali odgovora nije bilo. Ako nam se javi, rado ćemo objaviti intervju s njim. Naročito nas zanima kako je zaključio da Živi zid više nije za njega, a HDZ jest.

Danas je Šukurica predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gajnice

Nakon izbornog neuspjeha sa Živim zidom 2017. godine, Šukurica se uskoro prešaltao u HDZ. U samo nekoliko godina je ostvario zavidan uspon unutar HDZ-a te je postao predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Gajnice, član Područnog odbora Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče, te član Gradskog odbora i predsjednik Odbora za politike mladih Mladeži HDZ-a Grada Zagreba.

Na Facebook stranici Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče se može vidjeti i fotografija Šukurice od 29. ožujka 2019. Na njoj ponosno pozira s malim zlatnim peharom kao “prvi pobjednik prve šahovske lige HDZ-a Grada Zagreba”. 

“Prigodan pehar za prvo mjesto pobjedniku šahovske lige Alenu Šukurici uručio je g. Marko Erdeljac, potpredsjednik Radne skupine šahista HDZ-a Grada Zagreba, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Mlinovi, predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Mlinovi i aktivan član Akademske zajednice 'Ante Starčević' HDZ-a Grada Zagreba”, navodi se na Facebooku Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče.

U periodu od svibnja 2017. do ožujka 2019. Šukurica je od živozidaša postao HDZ-ovac

Dakle, u periodu između 21. svibnja 2017., kada su održani lokalni izbori u Zagrebu, i 29. ožujka 2019. Šukurica je od živozidaša postao perspektivni HDZ-ovac.

Podsjetimo da je 2017. godine Živi zid bio žestoka opozicija HDZ-u i Andreju Plenkoviću, optužujući ga redovito da uništava Hrvatsku i da treba podnijeti ostavku.

Šukurica je bio na listi tog i takvog Živog zida, ali se samo nekoliko godina kasnije, kao član HDZ-a, na društvenim mrežama hvalio svojim fotografijama s Plenkovićem.

Srednja.hr: Šukurica je aktivan u studentskoj politici

Nakon što je Index objavio prvi članak o Šukurici, njime se pozabavio i portal srednja.hr.

“Zanimljivo je napomenuti da je, kao i neki njegovi stranački kolege, Alen Šukurica imao dosta doticaja sa studentskom politikom. U akademskoj godini 2018./2019. izabran je za predsjednika Studentskog zbora, temeljnog predstavničkog tijela studenata na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Blizak mu je, kako nam kažu naši izvori, i Mihovil Mioković, notorni bivši predstavnik studenata na Sveučilištu u Zagrebu”, navodi srednja.hr.

Mioković je pak ostao zapamćen po tome što je branio seksistički ispad bivšeg rektora Damira Borasa te po tome što je kao predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora spiskao 700.000 kuna Zagrebačkog sveučilišta na mobitele, kamere, laptope... Kada je u javnosti pukla ta afera, Mioković - bivši predsjednik Mladeži HDZ-a - napustio je stranku.

>> HDZ-ovac spiskao 700.000 kn Sveučilišta na mobitele, kamere, laptope...

Srednja.hr također ističe da se u zagrebačkim studentskim krugovima šuška da bi ekipa okupljena oko Alena Šukurice, konkretno Hrvatske akademske zajednice, udruge ELSA i Mladeži HDZ-a, mogla kandidirati na sljedećim studentskim izborima. 

Sljedeći studentski izbori na Sveučilištu u Zagrebu, na kojima će se birati predstavnici studenata na fakultetskoj i sveučilišnoj razini, trebali bi se održati na proljeće 2023. godine, a mandat će im započeti početkom sljedeće akademske godine, u listopadu 2023.

Evo što su za Index iz Ureda za demografiju i mlade odgovorili o slanju Šukurice u UN

U međuvremenu je, nakon nekoliko podsjećanja, na e-mail Indexa došao i odgovor Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, čija je čelnica Željka Josić (HDZ) potpisala imenovanje Šukurice (HDZ) za mladog hrvatskog delegata pri UN-u. 

>> Mladi HDZ-ovac izabran za hrvatskog delegata pri UN-u. Tamo ga šalje HDZ

“Vezano uz Vaš upit odgovaramo kako je izabrani mladi delegat pri UN-u g. Alen Šukurica ostvario najveći broj bodova u natječajnom postupku te je time ostvario prednost pred drugim kandidatima. Za zamjenika hrvatskog mladog delegata izabran je drugoplasirani kandidat g. Enea Dessardo. 

Dužnost mladog delegata i njegovog zamjenika prvenstveno se odnosi na sudjelovanje u radu Foruma mladih Gospodarskog i socijalnog vijeća UN-a, a izabrani su na mandat u trajanju od dvije godine”, odgovorili su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Nisu nam odgovorili na pitanja o tome koliko se kandidata javilo na javni poziv za mladog delegata i tko su ljudi koji su bili u peteročlanoj Stručnoj komisiji koja je izabrala Šukuricu.

Ostalo je neodgovoreno i sljedeće pitanje: “Je li činjenica da je Šukurica član HDZ-a imala utjecaja na tu odluku?”

Šukurica je nedavno izabran i u Dunavsko vijeće mladih

Šukurica je, inače, u rujnu ove godine izabran i kao delegat u Danube Youth Council (DYC), vijeće mladih Strategije dunavske regije Europske unije (EUSDR). Index je o njegovom izboru u to vijeće mladih poslao upit EUSDR-u, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

“Dunavsko vijeće mladih službeno je osnovano u listopadu 2022. i bit će sastavljeno od 28 članova, po 2 člana iz svake od 14 zemalja Dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina)”, navodi se na službenim stranicama EUSDR-a.

Dunavsko vijeće mladih financira Europska komisija i sufinancira Grad Beč. Ova financijska potpora pokriva troškove putovanja i smještaja članova DYC-a za sastanke i događaje.

Članovi DYC-a sudjeluju u svim aktivnostima EUSDR-a za mlade, predlažu ideje i projekte, ostvaruju kontakte s visokopozicioniranim političarima itd., navodi se na službenim stranicama.

Šukurica svojim primjerom pokazuje što je u HDZ-ovoj Hrvatskoj potrebno za karijerni uspon

Bilo kako bilo, neupitno je da je Šukurica od nekadašnjeg živozidaša i izbornog gubitnika prelaskom u HDZ ostvario strelovit karijerni uzlet. Nagomilao je funkcije u stranci, ali i u međunarodnim institucijama. 

Ovaj talentirani šahist je od 2017. do danas svojim primjerom pokazao kakve poteze treba povlačiti u HDZ-ovoj Hrvatskoj ako se želi napredovati u karijeri i životu.

Pročitajte više