MLADI ISTRAŽIVAČI ANGAŽIRANI NA ISTRAŽIVAČKOM PROJEKTU "STVARANJE REPUBLIKE HRVATSKE I DOMOVINSKI RAT"

Znanstveni projekt "Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.1995.1998.", na kojemu radi osam znanstvenika i mladih istraživača u Hrvatskom povijesnom institutu, u završnoj je fazi, a do kraja godine trebali bi biti gotovi tematski tekstovi kako bi se do jeseni sljedeće godine o zadanoj temi objavio zbornik radova ili monografija. L

Po riječima voditelja projekta Zdenka Radelića, višeg znanstvenog suradnika Instituta, bit će obrađeni uzroci raspada jugoslavenskoga komunističkog sustava, uvođenje višestranačja i utemeljenje Republike Hrvatske, vanjskopolitički apekti uspostave hrvatske države i Domovinski rat od 1991. do 1998., "Srpska republika krajina", ljudski gubitci i demografske promjene, Domovinski rat od 1991. do 1995., istočne granice Republike Hrvatske od 1991. do 1995. te uloga medija u vrijeme Domovinskoga rata.

Projekt je pokrenula hrvatska Vlada 2001., a ugovor o njegovoj realizaciji zaključen je 2002., kad je dogovoreno da se završi u sljedeće tri godine.

Na projektu su angažirana dva znanstvenika i šest mladih istraživača, od kojih će dvojica doktorirati, a trojica magistrirati na segmentu izabranih tema.

Radelić u ovom trenu ne zna hoće li od obrađenog materijala biti tiskan zbornik ili monografija.

"Ako se čitav materijal uspije stručno i terminološki ujednačiti, želio bih da to bude monografija, a ako to ne uspijemo, onda ćemo objaviti zbornik", izjavio je, dodavši kako se nada da će iz projekta "nastati bar pet-šest zasebnih tematskih monografija".

Vrijednost je projekta, kako je napomenuo, što na njemu rade mladi istraživači koji u prosjeku imaju 30 godina, pa će se vjerojatno i nastaviti baviti temama Domovinskog rata. Znanstvenici se u radu na projektu služe arhivskim materijalima ministarstava ili onima koji su pronađeni na oslobođenim područjima Republike Hrvatske, zatim novinama, dnevnicima i tjednicima, ali i video zapisima.Izvori su ogromni, napominje Radelić, više tisuća naslova.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više