Mladi kanadski Hrvati sudionici Hrvatsko-kanadskog folklornog festivala stigli u Hrvatsku

MLADI kanadski Hrvati koji će nastupiti na Hrvatsko-kanadskom folklornom festivala što će se održati u Splitu 11. srpnja doputovali su danas u Hrvatsku, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Riječi dobrodošlice uputili su im ravnatelj HMI-a Nikola Jelinčić i voditeljica Odjela za folklor HMI-a Srebrenka Šeravić i zaželjeli im uspješan nastup na festivalu u Splitu.

Na tome festivalu u organizaciji HMI-a i Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza sudjelovat će tri stotine izviđača iz deset hrvatskih iseljeničkih folklornih ansambala koji će izvesti odabrane pjesme i plesove iz nacionalne folklorne riznice.

Nastupit će ansambli iz Mississauge u kojoj živi najbrojnija hrvatska zajednica u Kanadi te iz Toronta , Hamiltona i Oakvillea , kao i jedan ansambl iz Sjedinjenih Američkih Država - "Kardinal Stepinac " iz Chicaga.

Hrvatsko-kanadski folklorni savez okuplja više od četiri tisuće mladih kanadskih Hrvata i drugih ljubitelja hrvatske tradicijske kulture, a privlači osobitu pozornost kanadske javnosti jer s velikim marom njeguje hrvatske izvorne vrijednosti u toj multikulturnoj prekooceanskoj zemlji u kojoj prema statističkim podatcima živi oko 250 tisuća Hrvata i građana hrvatskoga podrijetla.

Nakon splitskoga nastupa, tamburaške i folklorne grupe iz Kanade, sudjelovat će na brojnim koncertima diljem Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine zajedno s domaćim folklornim ansamblima.

Osim toga, mladi kanadski Hrvati sudjelovat će u Hrvatskoj i na svim važnim kulturnim ljetnim događanjima kako bi pobliže upoznali autohtonu hrvatsku kulturu, ali i aktualnu kulturnu produkciju, te jezik i prirodne ljepote zemlje svojih očeva, ističe se u današnjem priopćenju Hrvatske matice iseljenika.

Pročitajte više