Mladi liječnici odgovorili državnoj tajnici: Ljudi umiru jer je sustav neorganiziran

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

PRIJE desetak dana ispred Ministarstva zdravstva održan je veliki prosvjed mladih liječnika. Nakon prosvjeda na kojem su kao glavne probleme iznijeli da previše rade i premalo zarađuju, predstavnici mladih liječnika jučer su se sastali s ministrom zdravstva Vilijem Berošom. 

U javnost je ranije izašla državna tajnica Marija Bubaš, bivša Capakova pomoćnica, koja je dala sljedeću izjavu: "Evo ga, rješenje je tu čarobni štapić, ima ga netko od vas? Imate možda čarobni štapić? Ali uvažite kompleksnost, uvažite izazove za koje treba naći rješenja, to su geografske razlike, demografske razlike, to je dostupnost zdravstvene skrbi, to je uređenje zdravstvenog sustava u svakoj županiji, postojanje bolnica, dakle uvažite kompleksnost, uvažite da želimo najbolji ishod pronaći."

Stigao je odgovor liječnika

Što na tu izjavu kažu mladi liječnici kojima je i upućena, otkrili su Marin Smilović i Fran Stjepan Narandža iz Inicijative mladih liječnika. "Metafora je simpatična, ali ima razloga zašto je tako. Takve promjene se ne mogu dogoditi u sekundi, za njih treba više vremena", kazao je Narandža komentirajući izjavu Bubaš u RTL Direktu:

"Naši zahtjevi su u reformi, ali vremenski rokovi koji su stavljeni su za nas predaleki. Neki rokovi su do 2030. godine, ali mislimo da je vrijeme sad. Danas smo se fokusirali na status pacijenata, poboljšanje zdravstvene usluge kroz e-karton, specifične smjernice i protokole koji bi se trebali raspisati za bolju provedbu provjere kvalitete ishoda liječenja, što je bitno za pacijente i zdravstvenu njegu, smanjenje liste čekanja", dodao je Smilović.

Pacijenti umiru jer nema dovoljno timova Hitne pomoći?

Narandža se osvrnuo i na svoju izjavu da ne želi da pacijenti umiru zbog toga što nema dovoljno timova Hitne pomoći. "Mreža Hitne medicinske službe je u nekim ruralnim područjima dosta oskudna, nije pristupačna u trenucima kada je najpotrebnije. Imamo puno primjera videa i slika na društvenim mrežama koji pokazuju zastarjelost opreme, aute koji su prekoračili kilometražu", rekao je pa dodao:

"To su uvjeti rada tehničara i vozača koji su opterećujući jer ne mogu pružiti pravu zdravstvenu njegu kad je potrebno i zbog toga pacijenti pate. Ima priča gdje nisu kola Hitne pomoći došla na vrijeme."

Pročitajte više