Mladi Palestinac imao viralni intervju za CNN i NBC. Izraelski vojnici ga priveli

Screenshot: YouTube/Democracy Now

MOHAMED EL-KURD je mladi palestinski aktivist i autor, ali i stanovnik četvrti Šeik Džarah u istočnom Jeruzalemu, te jedan od nekoliko desetaka palestinskih stanovnika koji su posljednjih dana postali svojevrsne zvijezde na društvenim mrežama.

Naime, njegova gostovanja na CNN-u i MSNBC-ju, u kojima je odlučno branio prava svoje obitelji i sunarodnjaka na ostanak u domovima i prozvao izraelske vlasti za "etničko čišćenje" i "nasilno oduzimanje imovine", brzo su postala viralna na društvenim mrežama, pogotovo u krugovima kritičnima prema Izraelu i politici izraelske vlade prema stanovnicima okupiranih ili blokiranih palestinskih teritorija. 

A prema novim izvještajima, El-Kurd je priveden, odnosno prisilno izveden iz vlastitog susjedstva u istočnom Jeruzalemu u srijedu, samo dan nakon što je gostovao na CNN-u i MSNBC-ju. 

Mladog Palestinca vojnici priveli dan nakon intervjua za CNN i MSNBC

Izraelski vojnici došli su u četvrt Šeik Džarah i nasilno odveli El-Kurda i druge članove njegove obitelji iz njihovog susjedstva, javlja američki portal Daily Beast.

Na snimci koja je objavljena na Twitteru može se vidjeti kako dvojica vojnika vode El-Kurda ulicom do policijske ograde, kojom je ograđena ova četvrt, te odguruju jednu ženu koja im je prišla vičući na arapskom "ostavite ga" i pokušala uhvatiti mladog Palestinca za ruku. 

Na drugoj snimci vidi se kako grubo odguruju i njegovu sestru Munu El-Kurd i druge okupljene Palestince.

El-Kurd je naknadno na Twitteru objavio da je "dobro i nezastrašen", objašnjavajući da je te večeri s drugim Palestincima bio na prosvjedu u svojoj četvrti. 

"Neke napomene: Naš prosvjed bio je miran, ovo je vjerojatno bilo ciljano (ne kažem da je nenasilje superiorno). Doseljenici, kojima se dozvoljava da dolaze dok se nas izbacuje, naoružani su noževima i pištoljima. Vojnici su se večeras ponašali animalistički, zavijali su i buljili u nas. Jako su ljutiti", dodao je El-Kurd.

Odluka o deložaciji odgođena zbog prosvjeda i nereda

Podsjetimo, planirana deložacija obitelji El-Kurd i nekoliko drugih palestinskih obitelji iz ove četvrti u istočnom Jeruzalemu bila je okidač za velike palestinske prosvjede u Jeruzalemu koji su potom eskalirali u sukobe s policijom, a zatim i dosad neviđene masovne raketne napade Hamasa iz Gaze na civilne mete u Izraelu, kao i silovite izraelske protunapade na Gazu. 

>>Izrael silovito napada Gazu, Hamas ispaljuje rakete. Netanyahu: Nije ni blizu gotovo

U Gazi je dosad ubijeno najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena. S druge strane je ubijeno sedam Izraelaca, uključujući jednog vojnika i dvoje izraelskih Arapa. Stotine su ozlijeđene s obje strane.

Izraelski Vrhovni sud na kraju je odgodio donošenje odluke o deložaciji palestinskih stanara, na čije kuće pravo polaže desničarska organizacija židovskih doseljenika koja je te nekretnine kupila od židovske zaklade koja ih je pak kupila još u 19. stoljeću, pri jednom od prvih valova doseljavanja (ili povratka) Židova u tadašnju provinciju Osmanskog Carstva. 

Židovski stanari istjerani, u kuće se uselili palestinski izbjeglice, koji su također protjerani

Tadašnji židovski stanari istjerani su iz Istočnog Jeruzalema u Arapsko-izraelskom ratu 1948. godine, kad je Jordan zauzeo taj dio Jeruzalema. Jordan je tamo, u suradnji s agencijom Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNRWA-om, doselio 28 palestinskih obitelji koje su protjerane iz gradova Jafa i Haifa 1948. Iako je Jordan ovim izbjeglicama dao stanarska prava, Izrael nije priznao ta prava nakon što je okupirao Istočni Jeruzalem 1967. i anektirao ga 1980.

I dok Židovi prema posebnom izraelskom zakonu imaju pravo na povrat svoje imovine koju su imali u Jeruzalemu prije osnutka Države Izrael 1948. i izgubili u ratu, takvo pravo nije predviđeno za brojne Palestince koji su također izgubili domove u Jeruzalemu u tom ratu, piše The Guardian.

Nakon što su neke od ovih obitelji već deložirane 2002., 2008. i 2017., sud je odlučio da se preostalih trinaest obitelji mora iseliti ove godine. Obitelji su se žalile i na Vrhovnom sudu je sad da donese odluku.

S druge strane, izraelski dužnosnici, kao i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj, s kojim je Index razgovarao, tvrde da se radi o pravnom sporu kojem se treba dozvoliti da se razriješi na Vrhovnom sudu. 

>>Izraelski veleposlanik za Index: Zamislite da sa Sljemena ispaljuju rakete u Zagreb

"U Izraelu se ne provodi etničko čišćenje, a o Jeruzalemu da i ne govorimo. Ovo je pravni spor između Židova koji polažu pravo na kuće u naselju Šeik Džarah. Oni su se žalili sudskom sustavu u Izraelu, koji je otvoren i poštuje vladavinu prava, a Vrhovni sud u Izraelu odlučio je odgoditi odluku o ovom pitanju. Umjesto da čekaju svoju presudu, oni (Palestinci) sada vrše svoju propagandu", rekao je veleposlanik Ilan Mor za Index.

El-Kurd: Ovo nije deložacija, oni nemaju pravo na naše domove

U naknadnom gostovanju za ljevičarski YouTube kanal Democracy Now rekao je da nije siguran je li "to zbog onoga što sam rekao na nacionalnoj televiziji". 

"Samo su me izbacili na ulicu i rekli da se ne mogu vratiti u četvrt", dodao je.

Kada je dan ranije putem videoveze gostovao na CNN-u, El-Kurd je odbacio termin "deložacija" za izbacivanje iz doma koje prijeti njegovoj obitelji, tvrdeći da se zapravo radi o protjerivanju.

"Deložacija implicira pravnu ovlast, dok izraelska okupacija nema zakonitu jurisdikciju nad istočnim dijelovima okupiranog Jeruzalema po međunarodnom pravu. Također, to implicira da postoji stanodavac, a ovi izraelski doseljenici nisu izgradili naše domove, nisu naši stanodavci, nisu vlasnici naše zemlje", rekao je.

Kad ga je voditeljica CNN-a pitala podržava li "nasilne prosvjede koji su eruptirali u solidarnosti s vama i drugim obiteljima u vašoj poziciji", El-Kurd je odgovorio: "Podržavate li vi nasilno oduzimanje imovine nama i našim obiteljima?"

"Ne želim čekati SAD da mi kaže što je samoobrana, a što nije samoobrana, moj moralni kompas ne proizlazi iz toga. Mislim da SAD nije u poziciji, s obzirom na sve ratove i genocide u kojima je sudjelovao, da kaže tko ima pravo na samoobranu. Mi svi znamo da je vojna okupacija u kojoj živimo užasno nasilna. Opsada pod kojom živimo je užasno nasilna i da je agresor, odnosno okupator, onaj koji je sve počeo. To je fundamentalno započelo ovaj takozvani sukob", odgovorio je El-Kurd na pitanje voditelja MSNBC-ja da komentira izjave američkih dužnosnika, uključujući predsjednika Joea Bidena, da Izrael ima pravo na samoobranu. 

El-Kurd je i u ovom intervjuu deložacije Palestinaca iz Jeruzalema nazvao "državno sankcioniranim etničkim čišćenjem" i "ratnim zločinom", tvrdeći da se Ujedinjeni narodi slažu s tom konstatacijom. 

"Mi se slično (kao i Palestinci u Gazi) nosimo s valom državno sankcioniranog nasilja. Šeik Džarah je posljednjih nekoliko tjedana poprište terora. Svake noći se suočavamo sa suzavcem, policijskim konjima, šok-granatama, gumenim mecima. Izraelske okupacijske snage ne škrtare u svom obračunavanju s nenaoružanim civilima", rekao je El-Kurd.

"Razlika je u tome što danas više ne koriste artiljeriju da bi nam ukrali domove, sad koriste supremacistički, kolonijalni pravni sustav, koji se udružuje s ovim doseljeničkim organizacijama koje su registrirane u SAD-u kako bi nam oduzeli domove. Samo zato što je nešto legalno ne znači da je moralno, ispravno i povijesno pravedno", zaključio je El-Kurd.

Pročitajte više