Mladi u Srbiji se sve više protive ulasku u EU, ali bi živjeli u zapadnoj Europi

Ilustracija: 123rf

ISTRAŽIVANJE Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) pokazalo je da se u Srbiji sve više mladih protivi članstvu ove zemlje u Europskoj uniji.

Prema istraživanju nazvanom Alternativni izvještaj o položaju mladih, 38 posto ispitanika između 15 i 30 godina je za ulazak u EU, dok ih je 40 posto protiv, piše Al Jazeera. U odnosu na dvije godine prije, omjer je bio drugačiji u korist eurooptimista – tada je 42 posto mladih bilo za EU, dok ih je 32 posto bilo protiv.

Uz to, 56 posto ispitanika smatra da bi se u Srbiji živjelo "isto'' ili "gore'' kada bi postala članica EU-a, dok je u 2017. godini takvih bilo 49 posto. Samo njih 21 posto najvećeg saveznika Srbije vidi u Briselu, pokazuje istraživanje.

Mladi iz Srbije žele se preseliti u zemlje zapadne Europe

Istovremeno, iako smatraju da se Srbija treba okrenuti Rusiji, mladi se ne žele tamo i preseliti jer skoro polovina ispitanika koji bi željeli napustiti Srbiju radije bi živjela u zemljama zapadne Europe, dok bi samo pet posto njih izabralo Rusiju.

Osim Rusije i EU-a, mladi žele i u Sjedinjene Američke Države, zemlje regije, ali i druge dijelove svijeta, ali nijedan kraj svijeta ni kontinent nije ni blizu privlačan kao članice Europske unije, kazao je za European Western Balkans generalni tajnik KOMS-a Stefan Đorđević.

Pročitajte više