Mladić opuškom zapalio krov na kuli u Novigradu na Dobri. Danas je započela obnova

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

POČELA je obnova jednog od dvaju krovišta na kulama staroga grada Novigrada na Dobri, koja su izgorjela u ožujku ove godine, a u radove, koji bi trebali biti završeni do kraja rujna, ulaže se 466.000 kuna, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Novigradu.

Općina Netretić nema novca za obnovu obaju krovišta te od Ministarstva kulture i medija čeka odgovor na zahtjev za financijska sredstva za obnovu.

Načelnik Općine Netretić Marijan Peretić podsjetio je da je općina u proračunu imala novac za obnovu staroga grada Novigrada, dobiven od Ministarstva kulture i medija, ali za dio stubišta i prilaz podrumskim prostorijama te za podizanje jednog zida.

Županija: Ako ne pomogne Ministarstvo, mi ćemo

Nakon požara, općina je od Ministarstva zatražila i dobila odobrenje za prenamjenu financijskih sredstava u radove za sanaciju požara, a zatražila je i dodatna financijska sredstva te čeka odgovor. Zasad je za izvođača radova i stručni nadzor obnove jedne kule općinskim rebalansom osigurano 410.000 kuna.

Osim toga, Karlovačka županija izradila je troškovnik te je od Ministarstva kulture i medija i Ministarstva prostornog uređenja, gradnje i državne imovine dobila dozvole, u što je već uloženo 56.000 kuna, rekla je županica Martina Furdek Hajdin dodajući kako je Županija spremna pomoći toj općini u sufinanciranju daljnje obnove ako izostane pomoć Ministarstva.

Novinare je zanimalo može li se općina namiriti od mladića koji je izazvao požar, na što je Peretić odgovorio da će u moguću naplatu štete krenuti tek nakon pravomoćnosti presude u sporu, koji još nije ni počeo.

Požar izazvao bačeni opušak

Policija je u travnju izvijestila da je za požar osumnjičen 18-godišnjak koji je na drvenom krovištu jugozapadne kule bacio opušak, odakle se požar zbog jakog vjetra proširio i na drvenu konstrukciju krovišta sjeveroistočne kule. Šteta je procijenjena na više od 860.000 kuna.

Tvrtka Izgradnja Popovački izvodi radove na obnovi prema projektu iz 2005. godine, prema kojem je izgradila oba krovišta. Vlasnik tvrtke Mario Popovački rekao je da je riječ o gradnji koja se izvodi uz stručni i konzervatorski nadzor. To je zahtjevna gradnja jer je krovište stožasta oblika i na visini, rekao je dodajući da će konstrukcija biti drvena, od jele i smreke, s čeličnim okovima i pokrivena drvenom kalanom šindrom, zaštićenom protupožarnim premazom i premazom protiv gljivica kako bi dulje trajala.

Novigrad na Dobri je utvrda iz 14. stoljeća, a od 1969. godine je upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Pročitajte više