Mladić veslao preko Tihog oceana u improviziranom čamcu pa se prevrnuo. Spasili ga

Foto: Instagram

Mladića koji je pokušavao preveslati Tihi ocean u čamcu domaće izrade spasio je kruzer nakon što mu se čamac prevrnuo. Tom Robinson (24) nadao se da će postati najmlađa osoba koja je uspjela preveslati Pacifik.

Pronađen je kako sjedi na vrhu svog čamca bez odjeće, 100 nautičkih milja jugozapadno od obale Vanuatua, stoji u objavi na njegovoj web stranici. Izvješća lokalnih medija kažu da je na brodu liječen od opeklina i dehidracije, ali je inače dobrog zdravlja.

Robinsonov pokušaj rušenja rekorda započeo je kada je krenuo iz Perua u srpnju prošle godine. Nadao se da će do prosinca stići u australski Cairns. Bio je na posljednjoj dionici svog putovanja, nakon što je u ponedjeljak napustio grad Luganville u Vanuatuu.

Govoreći za ABC Australia iz te zemlje prošli tjedan, Robinson je rekao da će ovaj posljednji dio putovanja biti "odlučujuća etapa". Još nije jasno što je uzrokovalo prevrtanje njegovog čamca u četvrtak navečer, ali njegov uređaj za pomoć u nuždi se aktivirao te je upozorio vlasti na hitnu situaciju.

Spasila ga posada kruzera

U petak rano ujutro posada kruzera P&O Pacific Explorer izvukla je mladića iz vode, navodi se u objavi na njegovoj web stranici. U izvješćima lokalnih medija navodi se da je brod skrenuo 200 km kako bi pomogao u spašavanju.

Robinson je zahvalio posadi broda "čije su pomorsko umijeće i profesionalizam osigurali sigurno spašavanje".

Tamu Tapaitau, član Robinsonovog tima koji mu je pružao podršku, rekao je da kruzer ide prema Aucklandu na Novom Zelandu, a odande će Robinson odletjeti kući u Brisbane.

Pročitajte više