Mladineo nije uspio, štrajk glađu u Salonitu se nastavlja!

PRAZNIH ruku se u Zagreb vraća Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, koji je u ime premijerke Kosor i hrvatske Vlade pokušao odobrovoljiti radnike Salonita da prekinu štrajk glađu. Obećao im je produljenje ugovora o radu do konca godine, no to nije bilo dovoljno.

Siti praznih obećanja

"Siti smo praznih obećanja. Štrajk nastavljamo i tražimo da nas posjeti premijerka Jadranka Kosor. Ne zovemo je na kavu i praznu priču, već da riješi ono što je davno obećano, a to su paket zakona koji će radnicima omogućiti odlazak u mirovinu, te obeštećenje za sve radnike Salonita koji su bili izloženi azbestu, na način kako je to riješeno u zemljama Europske unije" kaže Jozo Marić, sindikalist HUS-a, koji predvodi preostalih devet radnika u štrajku glađu. 

Traže da se njihovi zahtjevi ispune do konca godine. "Nema više vremena. U splitskoj bolnici od azbestoze u najtežim mukama umiru dvojica radnika, više od 30 ih je umro u nekoliko posljednjih godina. Ne možemo dozvoliti da njihove obitelji preturaju po kontejnerima" ogorčen je Marić.

"Iznosit će nas na nosilima"

Mladineo ih je zaludu molio da prekinu štrajk. "Nema šanse. Prvo neka ispune naše zahtjeve" kategoričan je Marić. Jedan kolega ih je jučer napustio, ostali su zasada dobro. "Četvrti i peti dan su kritični, ali se držimo. Još su nam glave čiste. Najvjerojatnije će nas na koncu morati iz Salonita iznijeti na nosilima" kaže Marić.

Stečajni postupak traje već šest godina. Radnici su uvjereni da Trgovački sud štiti interese bivšeg vlasnika Joze Ćurkovića, koji je godinama u bijegu zbog optužnice za gospodarski kriminal, ali uredno preko sina i zastupnika sudjeluje u stečajnom postupku, kao jedan od najjačih vjerovnika. 

Pročitajte više