Mlađanu potvrđeno 15 godina zatvora za ubojstvo policajca

VRHOVNI sud odbio je žalbu Srđana Mlađana i potvrdio mu kaznu zatvora od 15 godina na koju je osuđen zbog ubojstva zagrebačkog policajca.

Odluka kojom je potvrđena prvostupanjska presuda zagrebačkog Županijskog suda donesena je nakon javne sjednice Vijeća Vrhovnog suda 24. rujna, a objavljena je danas na web stranici Vrhovnog suda.

Prvostupanjskom presudom iz studenoga prošle godine Mlađan je osuđen na 15 godina zatvora zbog teškog ubojstva policajca Milenka Vranjkovića, krađu njegovog pištolja, razbojništvo i držanje taoca, odnosno protupravno lišavanje slobode. Zlodjela zbog kojih je osuđen Mlađan je počinio lani u veljači, nakon bijega iz požeškog maloljetničkog zatvora, gdje je služio 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog dvostrukog ubojstva.

Mlađanovu žalbu Vrhovni je sud odbio kao neosnovanu jer nije došlo do povrede odredaba o vođenju kaznenog postupka, ni do povrede zakona prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja.

Mlađen je pokušao osporiti da je svjesno pucao u policajca, tvrdeći da je tek na televiziji saznao u koga je pucao. Sud, međutim, smatra da je bio svjestan da je riječ o službenoj osobi jer je bježao s odsluženja kazne maloljetničkog zatvora i znao da se za njim traga.

Vrhovni sud je ocijenio kako je nedvojbeno da su u prvostupanjskom postupku pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje te da su dokazana sva kaznena djela koja su mu stavljena na teret. Ubojstvo službene osobe, ali i da je Mlađen protupravno držao u stanu i tri člana obitelji Kosović, zabranivši im kretanje, te da je opljačkao Sisačku banku u Zagrebu.

Vrhovni sud nije uvažio ni žalbu na visinu kazne jer nije smatrao da se na Mlađena, kao što je tražio, trebaju primijeniti odredbe Zakona o sudovima za mladež, niti da ima elemenata za ublažavanje kazne.

Naime, njemu je izrečena mu je najveća moguća kazna za mlađe punoljetne osobe. U vrijeme kada je počinio zlodjela Mlađan još nije navršio 21 godinu.

Sud je također utvrdio da nije bilo osnove za izricanje sigurnosne mjere, odnosno obvezno psihijatrijsko liječenje jer po psihijatrijskom nalazu i mišljenju Mlađan nije bio smanjeno ubrojiv. No, sud pritom napominje kako su kod Mlađana utvrđeni poremećaji ličnosti koji ukazuju na potrebu liječenja u zatvoru, pod uvjetom da Mlađan dobrovoljno pristane na terapiju.

Pročitajte više