Mladog invalida vještačili na ulici, popričali smo s njegovom majkom

Foto: Facebook/Nadica Bjel

DENIS BJELČIĆ ima 18 godina i boluje od cerebralne paralize najvišeg stupnja. Ne može se kretati bez kolica i ovisan je o pomoći svoje obitelji. Denis je jučer sa svojim roditeljima došao u Zavod za vještačenje u Mihanovićevoj ulici u Zagrebu. Denisa su vještačili za osobnu invalidninu i dječji doplatak.

Rampu za invalide nitko ne želi pokrenuti

U zgradi postoji samo jedan način da se dođe do prvog kata, a to je da se spustite u podrum i onda dizalom dođete na prvi kat. Osobe u kolicima mogu se spustiti jedino pomoću rampe koju nitko ne želi pokrenuti.

"Čekamo vještačenje. Ne možemo u zgradu jer portir ne smije napustiti svoje radno mjesto niti ikome dati ključeve za platformu. Vještačenje će biti na ulici, čekamo da siđu na cestu", napisala je jučer Denisova majka Nadica Bjelčić na Facebooku.

Nema portira koji može napustiti radno mjesto i otključati lift

"U popodnevnoj smjeni nemaju zaposlenika koji bi mogao napustiti portu i otključati platformu i lift. Kako je vještačenje na prvom katu zgrade, a mi se nikako nismo mogli popeti uz tolike stepenice, komisija za vještačenje je izašla na ulicu i uz buku prometa uzimala je podatke i vještačila", priča majka Nadica za Index.

"Vještačenje je trajalo desetak minuta. Suprug i ja smo se smijali ne vjerujući što se događa. Vještačenje moramo obavljati svake četiri godine, a čuli smo da se ovakve situacije događaju već tri godine. Ako osobe u kolicima i imaju prilagođen pristup, to su uglavnom stražnji ulazi gdje se prilazi prilagode za unos tereta i robe, umjesto da osiguraju pristup nepotrebnom opetovanom vještačenju", nastavlja Nadica.

Kako tvrdi majka, nitko im se nije osobno ispričao, nego samo preko medija.

"Nama osobno se nitko nije ispričao. Preko medija se ispričala pomoćnica ravnateljice Jedinstvenog tijela vještačenja (JVT). Mi smo za njih premale ribice", dodaje majka.

"Izvan Zagreba je veliki problem naći liječnike odgovarajuće struke"

"Kao da nije dovoljno ponižavajuće svaki put prolaziti sve pretrage i dokazivati da je njegovo stanje nepromjenjivo, morali smo doživjeti i poniženje da ne možemo ući u zgradu u kojoj radi Jedinstveno tijelo vještačenja, nego su ga vještačili na ulici. Što bi bilo da je padala kiša ili puhao vjetar? Osoba s teškim stupnjem invaliditeta ima pravo na osobnu invalidninu, uvećani dječji doplatak i znak pristupačnosti, a roditelj pravo na pola radnog vremena ili status njegovatelja", kaže nam ogorčena majka.

"Za svako od tih prava morate ići na ponovno vještačenje jer ta prava vam daju na određeni rok, od jedne do četiri godine, ovisi o članovima komisije. Izvan Zagreba je velik problem naći liječnike odgovarajuće struke koji znaju dijagnoze koje vještače, pa tako u Slavoniji djecu vještače rendgenolog ili ginekolog", zaključila je Denisova majka Nadica.

Pročitajte više