MMF i Svjetska banka napokon shvatili: Fiskalni rezovi ugrožavaju gospodarski rast!



PREDSJEDNICA MMF-a, Christine Lagarde, upozorila je političare koji se okupljaju u Davosu da veliki fiskalni rezovi ugrožavaju gospodarski rast.

"Svijet se suočava s hitnim i važnim izazovima koji će ozbiljno utjecati na izglede za budući rast. Zabrinuti smo zbog sve manjeg globalnog gospodarskog rasta i sve veće neizvjesnosti, zbog rasta nezaposlenosti kao i zbog tendencije prema protekcionističkim politikama", izjavila je Lagarde zajedno s ostalim članovima Grupe za Globalne probleme pri Svjetskom ekonomskom forumu.

Potpisnici izjave su i predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick, organizacijski direktor WTO-a Pascal Lamy te čelnici osam drugih multilateralnih i regionalnih institucija.

"Dužnost vlada je da vrate povjerenje u financijske institucije i riješe svoje dužničke krize, te da potaknu rast. Fiskalne politike trebalo bi prilagoditi tako da potiču gospodarski rast, umjesto toga, one ga ograničavaju", također stoji u izjavi koju prenosi Bloomberg.

Sastanak u Davosu počinje 25. siječnja, a prethodi mu prognoza Svjetske banke koja predviđa najniži globalni rast u posljednje tri godine. Svjetska banka smatra da će kriza eura utjecati na usporavanje rasta tržišta u razvoju.

MMF je najavio povećanje svog fonda na 500 milijardi dolara koji bi bili u rezervi za dodatno kreditiranje koje će biti potrebno ako se nastavi kriza u eurozoni.

Pročitajte više