MMF I SVJETSKA BANKA POMOĆI ĆE OBNOVU IRAKA

Odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zadužen za kreiranje politike te organizacije, priopćio je u subotu u Washingtonu da su MMF i Svjetska banka spremne pomoći obnovu Iraka. L



"MMF i Svjetska banka spremne su u obnovi Iraka odigrati svoju uobičajenu ulogu u odgovarajuće vrijeme", navodi se u priopćenju Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora (IMFC) koji je u subotu u Washingtonu zasjedao u okviru proljetnog sastanka MMF-a i Svjetske banke, organizacija koje okupljaju 184 zemlje svijeta.

Odbor je također priopćio da je "važno posvetiti se pitanjem dugova" Iraka te izrazio želju da se na tom poslu što prije angažira Pariški klub zemalja kreditora.

IMFC je u svojem priopćenju podržao usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a pomoću koje bi se vodila obnova Iraka i naglasio da će sredstva MMF-a moći koristiti i druge zemlje čija su gospodarstva pretrpjela štetu zbog rata u Iraku.

Predsjedatelj IMFC-a, britanski ministar financija Gordon Brown, rekao je da će se rezolucija UN-a baviti pitanjima poput ukidanja sankcija Iraku i odmrzavanjem državne imovine.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) priopćila je ranije u subotu u Washingtonu da bi okvir za obnovu Iraka trebao biti postavljen novom rezolucijom Ujedinjenih naroda i pozvala MMF i Svjetsku banku da u obnovi Iraka preuzmu svoje uobičajene uloge. Naime, MMF pomaže zemljama u gospodarskoj krizi, a Svjetska banka je najveći svjetski izvor razvojnih kredita.

Skupina G7, koju čine Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija i Velika Britanija, također je priopćila da će razmotriti pitanje smanjenja dugova Iraka, koji se procjenjuju na između 60 i 100 milijardi dolara, a većina otpada na Francusku, Njemačku i Rusiju.

Administracija američkog predsjednika George W. Busha željela je u obnovu Iraka uključiti MMF i Svjetsku banku bez angažiranja UN-a. Sjedinjene Države su u subotu napravile ustupak i pristale da nova rezolucija UN-a postavi okvire obnove Iraka, a zauzvrat su dobile obećanje da će najbogatije zemlje početi pregovore o smanjenju tereta dugova Iraku.

"UN će igrati vitalnu ulogu u obnovi Iraka", priopćeno je u subotu iz Bijele kuće. "Mi ćemo o toj ulozi razgovarati s članovima Vijeća sigurnosti, prijateljima i saveznicima", navodi se u priopćenju.

(Hina) sl dj

Pročitajte više