Mobilkom Austria Grupa: Sve tvrtke s porastom rezultata

MOBILKOM AUSTRIA grupa ponovno je poboljšala svoje rezultate u poslovnoj godini 2002.: konsolidirani prihodi od prometa porasli su za 11,5% sa 1.713,2 milijuna eura u poslovnoj godini 2001. na 1.909,4 milijuna eura.

Ključnu ulogu u tome je imao porast broja korisnika u sve četiri zemlje mobilkom austria grupe: u Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji i Lihtenštajnu. 20,3% prihoda od prometa – četiri posto više u odnosu na prošlu godinu - proizlazi iz tvrtki van Austrije.

Paralelno tome i porast ostvaren u prihodima od roaminga se pozitivno odrazio na promet.

I ovdje je povećanje od 5,5% ostvareno zahvaljujuci dobrom razvoju tržišta Hrvatske i Slovenije.

Glavni udjel prihoda od prometa mobilkom austria grupa je ostvarila od prihoda iz airtimea, koji su u odnosu na proteklu poslovnu godinu porasli za 17% na iznos od 1.000,6 milijuna eura.

Prihodi prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA) porasli su za 15,7% sa 571,3 milijuna eura (krajem 2001. godine) na iznos od 660,9 milijuna eura.

Poslovni rezultati (prihodi prije kamata i poreza - EBIT) porasli su sa 303,5 milijuna eura na 392,1 milijuna eura.

U odnosu na poslovnu godinu 2001. to predstavlja porast od 29,2%.

"Ono što me posebno raduje je to što su sada po prvi puta u godišnjim rezultatima sve tvrtke iz Mobilkom Austria grupe ostvarila pozitivne doprinose prihodima prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA). EBITDA marža je porasla s 33,3% u prethodnoj godini na 34,6%.

To nam je omogućilo da prvenstveno ulažemo u sferu podatkovnih usluga i da našim korisnicima ponudimo proizvode koji su jednako inovativni kao i usmjereni prema korisniku", izjavio je dr. Boris Nemšić, predsjednik uprave mobilkom austria i COO Wireless, Telekom Austria.

Izdatci mobilkom austria grupe iznosili su 1.517,2 milijuna eura u poslovnoj godini 2002. a time su za 7,6% bili tek nešto iznad izdataka prethodne godine.

Porast troškova osoblja proizlazi iz porasta broja zaposlenika na 3.592. Pored povećanja minuta razgovora, višak od 14% kod izdataka za međusobno povezivanje proizlazi iz odluke austrijskog regulatora da se naknade za međusobno povezivanje za Mobilkom Austria jednostrano smanje.

Gotovo 4,5 milijuna korisnika mobilnih telefona u četiri zemlje – Porast broja pretplatnika

U svim mrežama mobilkom austria grupe danas svoje telefonske razgovora obavlja znatno više korisnika nego li samo prije dvanaest mjeseci: tako se 31.12.2002. moglo zabilježiti gotovo 4,5 milijuna korisnika mobilnih telefona i time porast od približno 12%.

Gotovo jedna trećina svih korisnika dolazi iz Hrvatske i Slovenije.

Korisnička ofenziva, prvenstveno u poslovnom segmentu, koja je protekloj godini bila jedno od težišta sektora Marketinga, prodaje i Službe za korisnika, pokazala se vrlo uspješnom, time je udjel ugovornih korisnika znacajno povećan. mobilkom austria: ponovno osvojio tržišne udjele

"Privlačne ponude koje su se temeljile na skladnomu odnosu između cijena i usluge dovele su do toga da je tvrtka mobilkom austria i dalje vodeći mobilni operater u Austriji", izjavio je dr. Hannes Ametsreiter, Direktor Marketinga, prodaje i Službe za korisnike.

S više od 3 milijuna korisnika mreže A1 tvrtka je povećala svoj tržišni udjel na 44,4% (nakon 42,9% u 2001. godini).

Temeljem fokusiranog usmjerenja na korisnika, brojnih novih usluga kao i visoke kakvoće mreže na cijelom području, 41,7% svih novih korisnika u Austriji se u 2002. godini odlučilo za A1-mobilkom austria.

Prihodi od prometa tvrtke Mobilkom Austria porasli su u 2002. godini za gotovo 7% na iznos od 1.538,3 milijuna eura.

"Kod prihoda od naknada za razgovore uspjeli smo istodobno dati poticaj našem poslovanju na području govornih usluga i mobilnih podatkovnih usluga. Bitan dio naših prihoda iz airtimea - 10,2% u Austriji (12,4 % u mobilkom austria grupi) - proizlazi danas iz pokretnih podatkovnih usluga, uglavnom SMSa", priopćio je Ametsreiter.
U usporedbi s prethodnom godinom, prihodi prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA) povećani su za 7% na iznos od 545,2 milijuna eura, a prihodi prije kamata i poreza (EBIT) za 7,2% na iznos od 349,2 milijuna eura.

"S prosječnim prihodima od prometa po korisniku u visini od 35,8 eura, što je 5% više u odnosu na prethodnu godinu, tvrtka mobilkom austria je jedna od najboljih u Zapadnoj Europi", potvrdio je Boris Nemšić.

VIPnet s porastom broja korisnika od 28,3% i porastom prihoda prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA) od 45% Tvrtka VIPnet, u kojoj mobilkom austria drži 80 % udjela od kraja siječnja 2003. godine, izvanredno se razvila po svojim rezultatima: prihodi od prometa hrvatske tvrtke porasli su za 31,4% na iznos od 303,5 milijuna eura.

Hrvatski potencijal stvaranja vrijednosti nije ništa smanjen: prihodi prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA) porasli su u odnosu na prethodnu godinu za 45% na iznos od 114,8 milijuna eura, a prihodi prije kamata i poreza za 53,9% na iznos od 56,8 milijuna eura.

Na kraju 2002. godine VIPnet je imao gotovo 1,1 milijuna korisnika, što predstavlja porast od oko 28% ili 242.000 novih korisnika.

Slijedom toga tržišni udjel iznosi oko 48,8% na području GSM-a.

"Prošle godine uspjeli smo povećati naš udjel pretplatnika za 48%. Ponosni smo na takav rezultat jer je Hrvatska prije svega Prepaid trziste", izvijestio je predsjednik Uprave VIPnet-a, Mr. Josef Vinatzer.

"Naš drugi fokus iza jačanja segmenta ugovornih korisnika bio je na sektoru Roaminga. Većina Roaming prometa zemlje ostvaruje se danas preko VIPnet-a, a i tijekom vrućih ljetnih mjeseci za Roaming osiguravamo savršenu kakvoću mreže."

Si.mobil i mobilkom [liechtenstein] prešli prag pozitivne nule Slovenski Si.mobil po prvi je puta u cijeloj 2002. godini ostvario pozitivne prihode prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja prihoda (EBITDA). Poboljšali su se sa –19,1 milijuna eura na +1,9 milijuna eura.

"Ključnu ulogu u tom porastu rezultata imalo je novo usmjerenje naše tvrtke koje se dosljedno primjenjivalo, s težištem na povećanje kakvoće mreže a time i kakvoće usluga i govora", izjavio je Mr. Bojan Dremelj, Predsjednik Uprave tvrtke Si.mobil. Istodobno smo uspjeli zadržati troškove na relativno niskoj razini.

Prihodi od prometa porasli su za 48% na iznos od 79,2 milijuna eura. S 31.12.2002. tvrtka Si.mobil je opsluživala oko 350.000 korisnika; to predstavlja tržišni udjel od gotovo 24% u sektoru GSM-a.

Tvrtka mobilkom [liechtenstein] također je po prvi puta ostvarila pozitivne prihode prije kamata, poreza, amortizacije i smanjenja vrijednosti (EBITDA) s +0,1 milijuna eura nakon -1,0 milijuna eura u protekloj poslovnoj godini.

Društvo je doprinijelo rezultatima grupe s prometom od 5,0 milijuna eura.

Razvoj broja korisnika također raduje: tvrtka Mobilkom opslužuje oko 2.000 korisnika – 55% više u odnosu na prethodnu godinu – i uspjela je prvenstveno ojačati udjel poslovnih korisnika. "ARPU, prosječna potrošnja po korisniku u mobilkom je 84.6 eura, što ih čini gotovo najvećim potrošačima u Europi", ističe dr. Nemšić.

Korisnici mobilnog Interneta kao inovacijska pokretna snaga UMTS-a Austrijsko mobilno tržište je 2002. godine bilo obilježeno uvođenjem prve nacionalne UMTS mreže od strane mobilkom austria. "Imali smo hrabrost krenuti, i tu prednost želimo iskoristiti. Temelj našeg uspjeha su naši korisnici koji s oduševljenjem žele koristiti svrsishodne mobilne aplikacije ", rekao je dr. Boris Nemšić.

Broj korisnika koji koristi mobilni internet dostigao je unutar mobilkom austria grupe rekordnu cifru: 615.700 korisnika koristi mobilni Internet.

U Austriji se broj korisnika više nego udvostručio. Danas ih je 465.400, u odnosu na 209.500 krajem 2001. godine. Broj GPRS korisnika se u Austriji u razdoblju od jedne godine povećao za oko 10 puta i krajem 31.12.2002. je iznosio oko 223.000 korisnika.

Pročitajte više