Mobilne operatere ujedinila Vladina odluka o novom nametu

"ZAKON o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama smatramo ozbiljnim udarom na sektor mobilnih komunikacija koji će zasigurno imati negativan utjecaj na daljnje investicije i ukupni razvoj industrije. Naime, ovakvim se Zakonom kažnjava postojeće i odbija potencijalne investitore jer stvara nesigurnost u poslovanju", navode T-mobile, VIPnet i Tele2 u današnjem zajedničkom priopćenju kojim kritiziraju odluku Vlade.

"Ta loša odluka Vlade i to bez jasnih kriterija dovodi mobilne operatore u iznimno složenu situaciju jer još nismo zaprimili ni rješenje o provedbi novih mjera", smatraju oni te navode kako zasad ne mogu predvidjeti kakve će posljedice ova naknada imati za građane i njihove suradnike.

"U ovom trenutku još razmatramo moguća rješenja i mjere kojima ćemo pokušati ublažiti negativne posljedice i smanjiti štete za razvoj modernog tržišta mobilnih telekomunikacija u Hrvatskoj. Još ne možemo procijeniti kakve će sve posljedice takav Zakon prouzročiti na cijene, ulaganja u infrastrukturu i ostale investicije, upravljanje troškovima poslovanja, suradnju s podizvođačima i kooperantima", navode mobilni operateri.

U prijedlogu tog zakona koji bi trebao stupiti na snagu 1. kolovoza, predmet plaćanja naknade su usluge mobilnih komunikacija uključujući uslugu kratke tekstualne poruke (SMS), uslugu prijenosa slike, govora i zvuka porukom (MMS) te govornu uslugu, naveli su vladajući. Vlada je odredila i da je obveznik plaćanja naknade  operator koji pruža usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama.

Pročitajte više