Moćni svjetski fond: Svijet srlja u potpuni kolaps, opcije su zastrašujuće

Foto: EPA

GLOBALNO gospodarstvo je na putu hiperinflacije i svijetu prijeti društveni kolaps ako se ogroman rast cijena ne stavi pod kontrolu, upozorio je jedan od najvećih svjetskih hedge fondova. Elliott Management, hedge fond koji je osnovao milijarder s Wall Streeta Paul Singer, poslao je apokaliptično upozorenje klijentima, piše The Telegraph.

Svjetsko gospodarstvo suočava se s "iznimno izazovnim perspektivama", a hiperinflacija bi mogla rezultirati "globalnim društvenim kolapsom i građanskim ili međunarodnim sukobima", navodi se u pismu klijentima. Središnje banke su, dodaje se, bile licemjerne u pokušaju da na druge svale krivnju za rast cijena, skrećući pažnju sa svojih dugotrajno prelabavih monetarnih politika.

Elliott je jedan od najutjecajnijih hedge fondova na svijetu i plaše ga se u korporativnim upravnim odborima zbog svog pristupa aktivističkim ulagačima, piše Telegraph. Središnje banke prisiljene su na brzi porast kamatnih stopa kako bi se uhvatile u koštac s inflacijom, pri čemu stopa rasta cijena u Ujedinjenom Kraljevstvu doseže dvoznamenkaste brojke.

"Zastrašujuće mogućnosti"

Američka središnja banka izglasala je četvrto uzastopno povećanje referentne kamatne stope od 0.75 postotnih bodova u srijedu, a isto je učinila i Banka Engleske.

Tržišta dionica već su pretrpjela tešku godinu jer se globalna ekonomska perspektiva pogoršava, a kamatne stope padaju na razine zadnji put viđene prije financijske krize. Ali Elliott vjeruje da bi se ulagači trebali pripremiti za "ozbiljno nepovoljno ispuhivanje balona" zbog niza "zastrašujućih i ozbiljno negativnih mogućnosti".

Ulagači ne bi trebali vjerovati da je sve već viđeno u prethodnim financijskim krizama, upozorava se u pismu. Iznenadni kraj ere jeftinog novca "omogućio je niz ishoda koji mogu dovesti u pitanje granice svega što je utvrđeno nakon Drugog svjetskog rata", dodaje se u pismu.

Pročitajte više