Mogu li američki generali Trumpu reći "ne" ako im naredi da izvedu nuklearni napad?

Foto: FAH, Index

BBC u nedavnom članku izvještava o načinima na koje bi se moglo spriječiti nuklearni napad zatražen od strane američkoga predsjednika Donalda Trumpa.

Spekulacije: Američko vojno osoblje može odbiti poslušati naredbu predsjednika Trumpa u slučaju da naredi ilegalni nuklearni napad.

Stvarnost: Iako se inače ne smije odbijati predsjednikova naredba, generali bi u praksi očekivali dobro objašnjenje za napad - i morali bi odbiti poslušati naredbu ako je ilegalna.

Kako u posljednje vrijeme rastu napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, počela su se pojavljivati pitanja kako zaustaviti Trumpa da lansira nuklearne projektile.

General John Hyten, koji se nalazi na čelu američkog Strateškog zapovjedništva, rekao je neprofitnoj organizaciji Međunarodni sigurnosni forum Halifax da on ne bi savjetovao ljudima da izvedu napad kad bi ga smatrao ilegalnim.

Pristupni kodovi

Da Trump želi ispaliti nuklearne projektile, prvo bi sa svojim savjetnicima morao razgovarati o nizu opcija, a zatim izdati naredbu vrhovnim dužnosnicima u Pentagonu. Oni bi potvrdili predsjednikov identitet razmjenom kodova isprintanih na kartici koja se zove "keks" ("biscuit"), koju predsjednik nosi kuda god ide. Naredba bi zatim otišla do Strateškog zapovjedništva i do osoblja koje lansira projektil. Bi li itko od njih smio reći "ne" predsjedniku?

Zapovjedni lanac

Dio je uloge predsjednika kao vrhovnog vojnog zapovjednika taj da nitko ne smije odbiti poslušati njegove naredbe. Potpredsjednik bi u teoriji mogao smijeniti predsjednika ako se većina vlade složi da predsjednik nije u stanju obavljati dužnost.

U praksi bi to bilo teško organizirati prije nego se lansiraju projektili.

No, Peter Fever, profesor političkih znanosti sa sveučilišta u sjevernoj Karolini, kaže da nije istina da bi Trump mogao pokrenuti nuklearni napad tako lako kao što može objaviti tvit.

Njegova bi naredba pokrenula "proces savjetovanja" – generali bi htjeli znati predsjednikove namjere i razloge za taj napad i slično. Trump bi mogao izdati tu naredbu bez obzira na savjete, ali svejedno bi morao uvjeriti vojsku da izvrši tu naredbu.

Pravne naredbe

Hyten je izjavio da se nuklearni napad ne bi smio provesti ako je ilegalan jer bi onaj koji ga je pokrenuo išao u doživotni zatvor. Kada bi nuklearni napad bio nezakonit? Anthony Colangelo, profesor prava sa sveučilišta u Dallasu, tvrdi da bi određene vrste nuklearnog napada mogle kršiti međunarodne humanitarne zakone.

Taj zakon određuje način na koji se zemlje moraju ponašati kada ratuju. Nastao je na temelju sporazuma koje je potpisao SAD, poput Ženevskih konvencija i sličnih.

Taj bi zakon mogao biti prekršen ako bi se upotrijebilo nuklearno oružje u okolnostima u kojima bi konvencionalno oružje postiglo isti cilj, ili kada bi se nuklearnim oružjem pobili kako borci, tako i civili. Ako predsjednik naredi ilegalni napad, svaki podređeni koji ga posluša mogao bi biti optužen za ratni zločin.

Bi li se dužnosnici oglušili na naredbe?

No, posada u podmornici nema isti pristup informacijama kao visoko rangirani vojni dužnosnici i ona ne bi mogla znati je li naredba ilegalna, a nije moguće ni da dovode u pitanje svaku naredbu, jer bi se tako urušila struktura vojnog zapovjedništva.

Ako se general usprotivi predsjedniku, mogao bi dobiti otkaz, ali njegova bi zamjena u jednakoj mjeri morala poštovati zakon.

Pročitajte više