Mogu li ribe oboljeti od bolesti slične kravljem ludilu?

I RIBE bi možda mogle oboljeti od bolesti slične goveđoj spongiformnoj encefalopatiji ili Creutzfeld-Jakobsovoj bolesti kod ljudi, objavili su znanstvenici u stručnom časopisu Trends in Genetics.

Suradnici Edwarda Malaga-Trilloa identificirali su kod riba fugu protein srodan prionima koje se povezuje s nastankom goveđe spongiformne encefalopatije (BSE).

Protein otkriven kod riba razlikuje se u bitnim aspektima od priona kod sisavaca pa je zato malo vjerojatno da bi se mogao prenijeti na druge životinje ili na čovjeka, objavio je Mallaga-Trillo.

S druge strane, ribe bi mogle biti prikladne za proučavanje uzroka prionskih bolesti. Kod nekih ribljih vrsta mogle bi se napraviti blage genetske promjene, objasnio je znanstvenik Adriano Aguzzi iz Instituta za neuropatologiju u Zuerichu u stručnom časopisu ´Nature´.

Trenutačno je još nejasno mogu li ribe, kokoši ili žabe, oboljeti od bolesti slične BSE-u, a odgovor dijelom leži i u tome što znanstvenici uopće ne znaju koje simptome moraju tražiti kod tih životinja.

´Tko bi kod kokoši prepoznao ima li oštećenje mozga?!´ zapitao se Roger Morris znanstvenik iz londonskog Centra za neurobiologiju.

Pročitajte više