MOISIU: ŠTO BRŽE RIJEŠITI STATUS KOSOVA

Rješavanje statusa i primjena standarda za Kosovo trebaju ići usporedno i ukoliko se odugovlači s rješavanjem statusa Kosova stvorit će se prostor za djelovanje ekstremista, izjavio je u četvrtak u Prištini albanski predsjednik Alfred Moisiju nakon razgovora s civilnim upraviteljem UNa na Kosovu Harryjem Holkerijem u sjedištu UNMIKa u Prištini.

"Albanija je zainteresirana i želi da Kosovo ide putem demokratizacije i integracije Europe. Mi smo uvjereni da će uz međunarodnu potporu Kosovo ići ka svom finalnom statusu", rekao je albanski predsjednik dodajući da "nasilje nije put koji treba slijediti već je taj put dijalog, kojega podržava i službena Tirana".

Moisiu je rekao da cijeni i podržava rad UNMIK-a i zatražio od međunarodne administracije da kosovske institucije preuzimaju što više ovlasti kako bi izvršili uspješno svoje zadaće.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu zahvalio je albanskom predsjedniku za napore i angažman prilikom nedavnih nemira na Kosovu pohvalivši ulogu Albanije kao kosovskog susjeda te zatraživši njenu daljnju potporu radu UNMIK-a.

Albanski predsjednik je o aktualnoj situaciji na Kosovu razgovarao i s kosovskim predsjednikom Ibranimom Rugovom, a tijekom prvog dana boravka na Kosovu će razgovarati sa čelnicima svih institucionalnih političkih snaga na Kosovu. Ovo je prvo službeni posjet jednog albanskog predsjednika Kosovu.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više