"Moje intelektualne sposobnosti su srednje razine". Ovo je Oleg Butković

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, Hina, Faktograf

HDZ-ov Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, u fokusu je javnosti zbog prepirke koju vodi s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

>>Nove poruke o uhljebljivanju. Rimac: Srećo, imam zamolbu. Butković: Idem u akciju

Sve je počelo nakon objave poruka koje je Oleg Butković 2019. godine razmjenjivao s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, koje dokazuju kako je ona preko njega lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina, što se kasnije i dogodilo.

Butković je kasnije rekao da se tih poruka ne sjeća, dodajući i kako je "moguće da su fabricirane". Očito mu je jako zasmetao Milanović, koji je rekao da je ovo najkorumpiranija vlada te da je "gadljivo čitati kako su još jednom pokazali da oni s HDZ-ovim stranačkim iskaznicama mogu sve što hoće, a svim drugima što ostane ili neka idu van iz države".

Nakon toga, Butković je na Facebooku u više navrata prozivao Milanovića, zamjerajući mu što spominje njegovu obitelj.

Valjao i Karamarku i Plenkoviću, čini se da nema dana radnog staža u realnoom sektoru

Tko je Oleg Butković, čovjek koji tvrdi da je obitelj svetinja i očito smatra da treba biti izuzeta od optužbi za kriminal? Rođen je svibnja 1979. u Rijeci. Diplomirani je inženjer pomorskog prometa. Od 2005. do 2016. bio je gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog.

Što se tiče njegove stranačke karijere, od 2005. šef je HDZ-a Novog Vinodolskog. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Primorsko-goranske županije postao je 2012. Iste godine imenovan je i članom predsjedništva HDZ-a. Bio je ministar u vladi Tihomira Oreškovića, a u vladi Andreja Plenkovića to mjesto i zadržao.

Ukrako, Butković je za vrijeme Ive Sanadera počeo svoj lokalni uspon do mjesta gradonačelnika Novog Vinodolskog, uz Tomislava Karamarka vinuo se do Predsjedništva HDZ-a, uskoro je postao i ministar, dok se Plenkoviću potvrdio kao jedan od najpouzdanijih ljudi.

Prema službenoj biografiji, Butković nema dana radnog staža u privatnom sektoru. U svojoj službenoj biografiji naveo je samo dva zaposlenja, ona gradonačelnika i ministra.

Brat mu je došao do parcele za manje od 30 tisuća eura

Index Istrage su nedavno otkrile kako je njegov brat, Benjamin Butković, došao do parcele uz more od 150 kvadrata u naselju Povile u Novom Vinodolskom za manje od 30 tisuća eura, tik uz ugostiteljski objekt koji ima u dugoročnom najmu.

>>Otkrivamo kako je Butkovićev brat dobio parcelu uz more za 30.000 eura

Index Istrage su otkrile kako je država u čijoj je vladi ministar Oleg Butković prvo tvrdila da je parcela dio pomorskog dobra, a pola godine kasnije, kada je to odgovaralo Benjaminu Butkoviću, da parcela ipak nije pomorsko dobro.

Riječ je o parceli koja je pripadala Hotelu Novi u Povilama kraj Novog Vinodolskog. Od prve tvrdnje da je parcela pomorsko dobro do druge da nije pomorsko dobro prošlo je šest mjeseci. Oleg Butković je za Index poručio kako nije imao saznanja o prodaji.

Bratu počeo cvati posao kad je Butković postao ministar

I Butkovićev brat je jedan od razloga zbog kojih je došlo do prepirke s Milanovićem. Milanović je komentirao Butkovića rekavši da je njegov brat ostavio posao policajca i krenuo u posao s kamionima kao podizvođač na megaprojektima koje vodi Butković. Ministar je odgovorio da je to laž koja se može lako provjeriti. Milanović ipak nije odustajao.

“Kaže Plenković da se bojim, pa reci čega. Butković i njegov brat imaju posao s kamionima… Brat ti radi unosan posao, kao podizvođač, a sve skupa kontrolira braco, krčmar iz Novog Vinodolskog”, kazao je.

Cijela obitelj u HDZ-u, govore da ne kradu

Novinari portala Net.hr pisali su 2020. godine kako je projekt Plovile Benjamin Butković osnovao 2014., godine, no sve do 2016. živio je od plaće prometnog policajca patrolirajući na motociklu lokalnim cestama.

Godinu dana nakon što se posvetio firmi, i nakon što je njegov brat postao ministar, tvrtka je ostvarila značajniji prihod od 265.591 kunu. Čak 11 puta više tvrtka je zaradila 2018. godine, čak 2.898.273 kune, uz dobit od 702.433 kune.

"Mi smo ovdje osnivali HDZ još 1989. i cijela obitelj je u toj stranci, ali ne krademo, nego smo s mukom stvarali sve što imamo. Kada je Oleg ušao u politiku, rekao sam mu dvije stvari: 'Prvo, nemoj da te itko drži za jaja, i drugo, ako si čist, svakome reci što ga slijedi. Ako nisi, povuci se i ostavi se toga posla.' Je li to u redu?" rekao je za Net.hr ministrov otac Srećko Butković.

Otac dobio 110.000 kuna državne pomoći 

>>Otkriće Index Istraga: Otac ministra Butkovića lani od države dobio 110.000 kuna

Index Istrage su pisale i kako je ministrovom ocu Srećku Butkoviću, unatoč desecima tisuća kuna pravomoćno utvrđenog duga za komunalne usluge, ministar turizma Gari Cappelli 2019. odobrio, a njegovo Ministarstvo potom isplatilo 110 tisuća bespovratnih kuna u sklopu kapitalne pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima za uređenje kampa Povile.

Zanimalo nas je i kako na ovo gleda Oleg Butković. Stigao je zanimljiv odgovor. "Ministar Oleg Butković nije upoznat s dodjelom navedenih sredstava te ni na koji način nije utjecao na navedenu odluku o dodjeli kapitalne pomoći", stajalo je u odgovoru.

Ovršio čovjeku kuću zbog 50.000 kuna duga

Butković je upisao i prisilno založno pravo na kuću nezaposlenog pedesetpetogodišnjeg informatičara iz Novog Vinodolskog Dominika Domiana, od kojeg je, na temelju pravomoćne presude, tražio 50 tisuća kuna.

>>Ministar Butković ovršio čovjeku kuću zbog 50.000 kn duga. Nije to prijavio

Butković, iako je to morao, nije upisao tu promjenu u imovinsku karticu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Pravdao nam se da se Zakon o sprječavanju sukoba interesa mijenjao prije dva mjeseca pa je tek tada postala obavezna prijava potraživanja.

Kolinda s obitelji na račun građana jela biftek i pila Pinu Coladu

>>Index otkriva: HDZ pozvao veleposlanicu Kolindu na luksuzni vikend pa sve platio iz gradske blagajne

Pamtimo i aferu koja datira još od razdoblja kad je Butković bio gradonačelnik Novog Vinodolskog. Naime, Kolinda Grabar Kitarović, tada još veleposlanica, u lipnju 2010. godine boravila je s obitelji tri dana u hotelu Novi u Novom Vinodolskom. Trošak tog smještaja za obiteljski odmor koštao je 8 tisuća kuna, a hotel je izdao račun na ime Grada Novog Vinodolskog.

Prema računima koje smo iznijeli, Kolinda i njezina obitelj su na račun građana jeli Club sendvič, pizze, piletinu, biftek, ramstek, pili Pinu Coladu... Sve to platili su građani. Butković je tada rekao kako je odmor platio iz svog džepa te da je novac poslao po jednom zaposleniku gradske uprave, no taj djelatnik Grada tvrdi kako je novac bio iz gradske blagajne.

"Moje intelektualne i političke sposobnosti su srednje razine"

Podsjetimo i da je Butković bio jedan od ministara koji je posjećivao klub Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici u kojem su se organizirala druženja za tobožnju elitu; gospodarstvenike, osobe iz javnog života te dužnosnike najvišeg ranga. Butković je tamo igrao belu. Kasnije je kazao kako je tamo bio dva puta.

>> Ministar Butković: Moje intelektualne i političke sposobnosti su srednje razine

Za kraj, prisjetimo se i njegovog odgovora nakon smjene i uhićenja ministra Darka Horvata. Novinarka je ministra pitala koji su to resori koje bi on mogao preuzeti u eventualnom preslagivanju vlade.

"Gospođo moja, kud ću ja više preuzeti? Imam resor od 56 velikih tvrtki. Moje intelektualne i političke sposobnosti su srednje razine, ja bih rekao, ne bih mogao više ništa preuzeti", rekao je Butković.

Kao ministar, Butković prima plaću od 2760 eura, a supruga mu zarađuje 969.94 eura. Digao je kredit 2008. godine na 219.090 eura. Vlasnik je stana u Novom Vinodolskom od 116 metara kvadratnih. Vrijednost stana se procjenjuje na 116 tisuća eura. U imovinsku karticu je uvrstio i motocikl Piaggio, vrijednosti 1592 eura.

Pročitajte više