Državni vrh na obljetnici Vojnog ordinarijata: Hrvatska vojska i Crkva su neraskidivo povezane

Foto: Hina

DVADESETA obljetnica uspostave i djelovanja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj svečano je obilježena u zagrebačkoj katedrali misnim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan koji je upozorio na opasnost zaborava, ustvrdivši da ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i to ne može dobro završiti.

"Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskog rata, jer je to temelj naše slobode i neovisnosti, naglasio je Bogdan. Dodao je kako nam spomen na prošlost otkriva Božju nazočnost u sadašnjosti i vraća nam nadu u budućnost te da nas na to poziva i vrijeme došašća.

Radosni smo što je našu biskupiju utemeljio jedan svetac, papa Ivan Pavao II., istaknuo je Bogdan.

Duhovno sjedinjavanje


Slaveći 20. obljetnicu utemeljenja Vojno redarstvene biskupije osjećamo da nas je Bog tijekom ova dva desetljeća ispunjavao snagom te da svatko od nas donosi pred Boga osobnu zahvalu  koja na oltaru postaje naša zajednička snaga - euharistija. Kao biskup vojni ordinarij u svoju zahvalu Bogu uključujem prije svega vas hrvatske vojnike, policajce i djelatnike Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane, hrvatske branitelje i njihove obitelji, a osobito sve naše poginule i nestale, poručio je Bogdan.

Dodao je kako se u ovom trenutku duhovno sjedinjujemo i s hrvatskim vojnicima i policajcima koji su u mirovnim misijama u svijetu, a posebno i prvom vojnom ordinariju biskupu Juraju Jezerincu.

Put koji trebamo prevaliti zna biti trnovit i zahtjevan, dogodi se da nam snage klonu. U takvim trenucima možemo opstati jedino ako nam je pogled uperen u Krista, rekao je Bogdan. Čini se da u današnje vrijeme nije lako živjeti kršćanski i djelotvorno svjedočiti svoju vjeru pred drugima i kao kršćani često morao ići "protiv struje". Tko javno zastupa kršćanske vrednote, primjerice, na području zaštite nerođenog života,  ili u pitanjima brakla i obitelji nerijetko biva ismijavan, ignoriran, odbacivan, upozorio je Bogdan.

Zazvao je blagoslov na sve vojnike i policajce i djelatnike ministarstava obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja i sve hrvatske branitelje, kao i njihove obitelji.

Vojska i Crkva neraskidivo povezani

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako su Hrvatska vojska i crkva neraskidivo povezane od početka Domovinskog rata.

Vjera puno znači hrvatskom vojniku i duhovna potpora mu je vrlo važna u obavljanju svih svakodnevnih složenih vojničkih zadaća. Vojni ordinarij na čelu s našim mons. vojnim biskupom Jurom Bogdanom prisutan je u svim aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga i čestitam im 20. obljetnicu zajedničkog rada, poručio je Krstičević u izjavi novinarima nakon misnog slavlja.

Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom predvođenom Počasno zaštitnom bojnom čiji su pripadnici ponijelii Križ, a u procesiji su sudjelovala i tri službena stijega - Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Državni vrh na misi


Nazočni su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik akademik Željko Reiner i potpredsjednik Sabora Furio Radin, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, glavi ravnatelj policije Nikola Milina drugi.

O povijesti nastanka Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj govorio je glavni vikar Jakov Mamić rekavši kako je to specifična personalna biskupija vezana uz osobu a ne teritorij te podsjetivši kako su njegovu nastanku prethodili agresija na Hrvatsku i Domovinski rat u kojem su hrvatski branitelji s krunicom oko vrata išli u obranu Domovine. Vojni ordinarijat u RH osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine.

Time je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske. Iste su godine u Republici Hrvatskoj osnovane još dvije biskupije, Požeška i Varaždinska, rekao je Mamić.

Pročitajte više